-TopSLIDEBiHPolitikaRegion

Gordo posrtanje jurišnika Baje

OSVRT NA SASTANAK U BEOGRADU Gordo posrtanje jurišnika Baje 

Piše: Muharem Cero


Omamljena samoobmanom o vlastitoj moći, značaju i snazi bosansko-srpska politika baulja u vlastitoj nemoći i nestanku mitsko-epskog žara. Današnji sastanak u Beogradu je jasno pokazao diferenciju i otklon upravo od te i takve politike. Suočena sa vlastitim traganjima srbijanska politika je na Vučiću svojstven način jasno napravila otklon od rigidne mitomanije republičko srpskih nerealnih i megalomanskih političkih interesa.

Priklonivši se real politici Vučić je jasno stavio stvari na svoje mjesto. Ma koliko robusan narativ Milorada Dodika proturiječio ‘roditeljskim’ beogradskim uputama govor tijela je jasno dao prepoznati odlazeći Dodikov labuđi pjev.

Već gotovo 20 dana u briselskim kuloarima je vruća tema pismo aktuelnog visokog predstavnika u BiH Valentina Incka. Reagujući na odbijanje njegovog zahtjeva NSRS za oduzimanje odlikovanja ratnim zločincima Incko je obavijestio komesara za vanjsku politiku i sigurnost EU Borrella.

Jasno je uputio da se radi o grubom odbacivanju uvažavanja evropskih i civilizacijskih vrijednosti. Pismom Briselu visoki predstavnik sugerira da je takvo političko djelovanje neprihvatljivo i da bi trebalo biti predmetom sankcioniranja svih odgovornih koji su učestvovali u kreaciji tog skupštinskog zaključka. Naravno da je Vučić o svemu obaviješten. Dok se čeka reakcija svih članica Vijeća za vanjske poslove EU Vučić pokušava da pruži ruku spasa Dodiku.

Ne slučajno današnji sastanak se događa u trenutku kada u Beogradu borave Matthew Palmer i Miroslav Lajčak, osobe direktno zadužene za rješavanje pitanja na Zapadnom Balkanu.
Zatvorena vrata Vučićeve Palate su vjerovatno pored ovog gorućeg problema za Dodika imala i širi dnevni red. Naime, akuelni visoki predstavnik je uputio i pismo o nužnosti zaustavljanja zajedničkog projekta izgradnje HE Buk Bijela na Drini.

Pismo je upućeno premijerki Brnabić, premijeru RS-a Viškoviću, ministru energetike u Vladi RS Đokiću te je jasno da u real političkom kontekstu Srbiji i Vučiću ne pada na pamet u ovome trenutku nastaviti započeti projekt sa jasnim saznanjima da se isti izvodi kršenjem odredaba Ustava BiH.

Eto, zašto Dodik suočen sa vlastitim neuspjehom pojačava narativ navodnog zalagatelja za međunarodno pravo i ustavnost vlastitog političkog djelovanja. Dok briselski lonac krčka još uvijek je u punom mandatu Incko. Pretpostaviti je da je punom sazivu parlamentarnih stranaka iz RS-a danas sugerirano da još jednom preispitaju zaključke o odbijanju zahtjeva za poništenja odličja presuđenim ratnim zločincima, te da i svojim ZA opozicija (prije svega PDP i SDS) učestvuje u pokušaju spašavanja jurišnika Baje.

Alternativa prihvatanju ovog čina jeste svakako korištenjem bonskih ovlaštenja ishođenje zakonske intervencije zabrane negiranje genocida novelacijom krivičnog zakonika BiH. 
Kao i svi mitovi tako i ovaj republičko-srpski sluti okončanjem već viđenim u antičkom tragizmu. 

Patria

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close