BiHPolitika

Goran Kovačević za Vijesti.ba Protiv BiH se vodi psihološki rat; Zlonamjerne su tvrdnje hrvatskih medija

O propagandnom ratu protiv Bosne i Hercegovine i sve učestalijim kvalifikacijama koje stižu iz hrvatskih medija u kojima se BiH proglašava leglom ekstremista i terorista razgovarali smo sa profesorom na Fakultetu za kriminalistiku i kriminologiju u Sarajevu, Goranom Kovačevićem. Kovačević ističe da se protiv BiH vodi psihološki rat tezama koje nemaju argumentaciju ali su zato politički motivirane.

Kovačević naglašava da postoji jedan kontinuitet u ovakvom djelovanju koje ima za cilj omalovažavanje i slabljenje institucija BiH.

“Izjave koje dolaze iz Hrvatske nisu od jučer. Već duži niz godina vrši se presija na Bosnu i Hercegovinu. Omalovažava se značaj naših institucija. Sjetimo se dolaska pape Franje u BiH kada su u hrvatskim medijima izašli natpisi da Hrvatska obavještana služba grantuje nesigurnost u Sarajevu”, rekao je Kovačević.

On dodaje kako hrvatski zvaničnici javno priznaju da njihove obavještajne službe djeluju na teritoriji BiH čime direktno vrše krivično djelo

“Na osnovu čega su utemeljene izjave hrvatskih zvaničnika o pristustvu terorista u BiH? Na osnovu “saznanja” njihove obavještajne službe. Trebalo bi onda javno da kažu kako njihova obavještajna služba djeluje na našoj teritoriji I da vrše krivično djelo”, kaže Kovačević.

Mišljenja je da sigurnosne službe BiH raspolažu sa boljim informacijama nego što to sa njima raspolažu predsjednica, premijer Hrvatske i razni političari koji su očito zastranili u svojoj fašističkoj ideologiji koju pokušavaju da instaliraju i ovdje.

“Gdje je tih 200 hiljada terorista sa kojim se špekulira po hrvatskim i srbijanskim medijima? Većina onih koji se pominju, tzv “mudžahedina” došlo je upravo preko Hrvatske u BiH. Tamo nisu bili teroristi a čim su stupili na našu teritoriju odmah su postali teroristi i to ni manje ni više nego bosanski terororisti”, kaže Kovačević

Dodaje da susjedne države učestvuju u radikalizaciji i njihovi mediji šalju lošu sliku o BiH.

“Ovdje se vodi klasični psihološki rat protiv naše države. On se vodi političkim sredstvima i obavještajnim radom”, istakao je on.

“Hrvatska je sebi uzela za pravo da se predstavlja kao EU na ovom prostoru ali radi se o tome da preko mehanizama EU ovdje pokušavaju da instaliraju svoje interese. Ne smije se zaboraviti da Hrvatska ima teret odnosa sa BiH koji treba biti rješen tužbom protiv Hrvatske za agresiju na ovu državu i to nema veze sa EU, koja mora biti svjesna da je Hrvatska teret agresije na BiH unijela u EU”, zaključio je Kovačević.

(Vijesti.ba)

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close