Google odobrio uklanjanje ličnih podataka

Google je pokrenuo servis koji omogućava Europljanima da zatraže uklanjanje svojih ličnih podataka iz rezultata pretrage interneta.

Ova odluka donesena je poslije presude Europskog suda za ljudska prava u kojoj je rečeno da ljudi “imaju pravo da budu zaboravljeni” na svjetskoj informacionoj mreži.

Linkovi ka “irelevantnim” i zastarjelim informacijama treba da budu obrisani ako to korisnici zatraže, saopštio je sud.

Google je objavio da će proučiti svaki pojedinačni zahtjev i da će pokušati da pronađe ravnotežu između “prava na privatnost pojedinca i prava javnosti da saznaje i širi informacije”.

“Kada budemo razmatrali vaš zahtjev, proučićemo da li rezultati sadrže zastarjele informacije o vama, kao i da li postoji javni interes za tom informacijom”, navodi se u formularu na stranicama internetskog giganta.

Google navodi da će voditi računa o “finansijskim prevarama, profesionalnim propustima, krivičnim presudama ili javnom ponašanju državnih zvaničnika” kada bude razmatrao zahtjeve.

BBC prenosi da su više od polovine zahtjeva za brisanje informacija u Velikoj Britaniji Googleu poslale osobe osuđene za krivična djela.

avaz.ba

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close