Godišnjica Kamernog teatra 55: Danas je teže nego u ratu

Kamerni teatar 55 danas proslavlja 59. rođendan. Davne 1955. godine Jurislav Korenić, dramaturg, pozorišni glumac, jedan od osnivača i glavnih inicijatora Malog pozorišta, danas Kamernog teatra 55, podigao je zavjesu i ozvaničio početak rada ove teatarske kuće. Korenić je 1960. godine, također, osnovao Festival malih i eksperimentalnih scena Jugoslavije (MESS). Teatar danas broji 19 stalnih članova ansambla, na koje je direktor Dragan Jovičić veoma ponosan.

Liječenje smijehom

– Velika je čast biti na čelu ove kuće. Kao kolega i direktor veoma se ponosim glumačkim sastavom. Imamo najbolji ansambl u Sarajevu kao i najposjećenije predstave – kazao je Jovičić.

Kamerni teatar 55 uživa veliki ugled, ima svoju publiku koja je bila tu u teškim trenucima i za društvo i za kulturu. Jedinstvena scena omogućava bliskost glumaca i gledalaca.

– Publika nam je veoma važna i ne doživljavamo je kao nekoga ko nam donosi novac, ona je na neki način dio nas. Glumci izvode predstavu među gledaocima. Oni su dio predstave i pozorišta – kaže dramaturg Vedran Fajković.

Pojašnjava da se teatar u posljednjih nekoliko godina žanrovski više okrenuo komediji.

– Smatramo da je u ovom vremenu tugu najbolje liječiti smijehom. Trudimo se da svaka predstava bude s razlogom na našoj sceni. To mora biti nešto što će publika znati prepoznati – istakao je Fajković.

Na diplomsku predstavu Tatjane Šojić “Umri muški”, koja je premijerno izvedena davne 1990. godine i do sada izvedena više od 200 puta, Kamerni teatar 55 posebno je ponosan.

 

Admir Glamočak i Senad Bašić u superuspješnoj predstavi “Umri muški”

– “Umri muški” smatra se teatarskim čudom. Osim nje, najduže izvođen komad je “Ljupaf”. Zanimljivo je da ju je šezdesetih godina prošlog stoljeća, kada je tekst napisan i imao praizvedbu na Brodveju, godinu kasnije u Kamernom postavio Jurislav Korenić. I “Ljupaf” je imala više od 200 izvođenja – istakao je Fajković.

Novi projekti

Fajković se prisjetio i teških perioda kroz koje je teatar prolazio te smatra da je danas situacija teža nego u ratu.

– Ako preživimo 2014., kao i nedaće koje nam se događaju, sljedeće godine imat ćemo puno razloga za slavlje. Danas je teže nego u ratu. Kamerni je u ratu radio punom parom, ljudi su kupovali ulaznice, uz svijeće i lampe su se igrale predstave. Bio je hram iscjeljenja. Danas smo prisiljeni da se dovijamo kako znamo i umijemo da publiku ne bismo ostavili bez onog na šta je navikla – kazao je Fajković.

I pored loše ekonomske situacije, ovaj teatar ne odustaje od novih projekata. Početkom maja očekuje se sarajevska premijera predstave „Mali mi je ovo grob” u režiji Dine Mustafića. Također, do jeseni će se na repertoaru naći još jedan komad.

Svjetski kalibar

Vedran Fajković podsjetio je na prvake ove teatarske kuće Emira Hadžihafizbegovića i Dragana Jovičića, kao i ostale glumce svjetskog kalibra koje je iznjedrio Kamerni teatar.

– Imamo glumačka imena kojima bi se svako regionalno pozorište moglo ponositi, a i zavidjeti nam u isto vrijeme – istakao je dramaturg.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close