Glavni odbor SDA: Kongres stranke ipak 26. maja

Glavni odbor Stranke demoktarske akcije (SDA), na danas održanoj sjednici, pozvao je sve političke stranke potpisnice sporazuma o principima uspostave vlasti da hitno okončaju implementaciju izbornih rezultata.

Za SDA je neprihvatljivo da bilo ko u ovom trenutku napušta proces koji se nalazi u završnoj fazi, saopćeno je iz SDA.

Ponovni poziv DF-u

– Svako ko to čini mora biti svjestan svoje odgovornosti za sve štetne posljedice koje će početi da kulminiraju nakon isteka privremenog finansiranja 31. marta – navodi se u saopćenju.

Glavni odbor SDA poziva Demokratsku frontu da se vrati u pregovore kako bi vlada FBiH i Vijeće ministara BiH bili izabrani do predviđenog roka.

Za SDA nije prihvatljiva manjinska Vlada FBiH, tj. vlada koja ne bi imala ministre iz svih političkih stranaka koalicije koje joj garantuju većinsku podršku u Parlamentu FBiH.

Glavni odbor SDA pozdravlja, kako je navedeno, ozbiljan i odgovoran odnos pregovaračkog tima SDA sa zamjenikom predsjednika SDA Bakirom Izetbegovićem na čelu u procesu implementacije izbornih rezultata.

– To je već rezultiralo uspostavom nove parlamentarne većine na državnom nivou, usvajanjem Izjave Predsjedništva BiH o evropskom putu BiH, kao i drugim koristima za našu zemlju i sve njene građane. Glavni odbor Stranke pozdravlja stav rukovodstva na čelu sa Bakirom Izetbegovićem da strpljivo radi na dovršetku pregovaračkog procesa, formiranja strukture vlasti i stabilizacije prilika u zemlji – dodaje se u saopćenju.

Deklaracija HNS-a unijela nemir

SDA smatra da je Deklaracija Hrvatskog narodnog sabora (HNS) “unijela bespotreban nemir u osjetljivom političkom trenutku” kada se trebaju implemenirati izborni rezultati.

U ovom momentu, navodi se, nije realno voditi rasprave oko značajnih ustavnih reformi u BiH,  a posebno o novoj teritorijalnoj organizaciji zemlje. Umjesto toga potrebno je voditi razgovore o reformama u realnom sektoru koje će dovesti do jačanja ekonomije, povećanja radnih mjesta i boljeg životnog standarda građana, samtraju u SDA.

Glavni odbor SDA odbacuje kao neprihvatljive stavove iz Deklaracije Hrvatskog narodnog sabora (HNS) koje su na tragu “dodatnih etničkih i teritorijalnih podjela zemlje”.

– Cilj buduće ustavne reforme može biti samo reintegracija zemlje, a nikako njena dodatna dezintegracija. Stoga se odbacuju prijedlozi o novim etno-teritorijalnim podjelama, etničkoj podjeli javnih servisa i slično. SDA osuđuje i pokušaje revidiranja historije i vršenja pritiska HNS-a na Haški tribunal vezano za suđenje funkcionerima paradržave Herceg-Bosne za udruženi zločinački pothvat – stoji u saopćenju.

Glavni odbor SDA pozdravlja napore Republike Hrvatske koji imaju za cilj pružiti pomoć BiH na njenom evropskom i NATO putu. Međutim, za SDA nije prihvatljivo da zastupnici Hrvatske u Evropskom parlamentu promoviraju interese samo jednog naroda u BiH kao što je, kako navode iz SDA, učinjeno prilikom usvajanja rezolucije prošle godine, te kao što se pokušava učiniti ovih dana amandmanima na Izvještaj o napretku BiH.

– Pozivamo Evropski parlament da ne prihvati ovakvu separatnu antidejtonsku aktivnost bilo koga prema BiH – navodi se.

Pokušaji falsificiranja rezultata Popisa stanovništva

Glavni odbor SDA izražava ozbiljnu zabrinutost pokušajima falsificiranja rezultata Popisa stanovništva 2013. godine. Upozorava Agenciju za statistiku BiH da prilikom obrade popisnih podataka mora postupati u skladu sa zakonom i poštovati izjašnjenje popisanih građana o njihovom prebivalištu.

– Ukoliko se suprotno postupi i falsificiraju rezultati Popisa u cilju vještačkog umanjivanja procenta bošnjačkog stanovništva, posebno u RS-u, SDA neće priznati rezultate Popisa, jer bi to bio dovršetak etničkog čišćenja, ovog puta olovkom – saopćeno je.

Glavni odbor SDA zadužio je Predsjedništvo stranke da u razgovorima sa Savezom za promjene iz RS-a razmotri mogućnost uspostave zajedničkih parlamentarnih većina na nivou općina u BiH.

Glavni odbor je usvojio odluke o raspisivanju redovnih izbora u SDA koji će se okončati održavanjem 6. redovnog Kongresa stranke 26. maja 2015. godine, navodi se u saopćenju iz Službe za odnose s javnošću Stranke demokratske akcije.

Oslobođenje

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close