Glavni haški tužitelj Serž Bramerc: Vratite Šešelja u Hag u roku od 24 sata!

BRAMERC POSTAVIO ULTIMATUM Vratite Šešelja u Hag u roku od 24 sata!

(avaz.ba)

Glavni haški tužitelj Serž Bramerc (Serge Brammertz) zatražio je u utorak od žalbenog vijeća Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) da raspravnom vijeću hitno odredi rok od jednog dana za provedu odluke o povratku vođe srpskih radikala Vojislava Šešelja, optuženog za ratne zločine u Hrvatskoj i BiH, u haški pritvor.

Raspravno je vijeće, umjesto da odmah izda nalog i provede odluku Žalbenoga vijeća od 30. ožujka o Šešeljevu vraćanju u pritvor, zatražilo novo izvješće o njegovu zdravstvenu stanju.

“Raspravnom vijeću nije ostavljen diskrecijski prostor za odlučivanje trebaju li opozvati privremnu slobodu ili za vremenski okvir provođenja odluke”, poručio je Brammertz.

“Nema opravdanja za takvo kašnjenje u provedbi jednoznačne odluke žalbenoga vijeća”, piše Brammertz i dodaje da je u kontekstu provedbe odluke žalbenoga vijeća Šešeljevo zdravstveno stanje irelevantno.

Žalbeno vijeće ICTY-ja odlučilo je da se Šešelj mora vratiti u pritvor zbog njegovih izjava da se dobrovoljno u Haag više ne vraća što je protumačilo kao kršenje uvjeta za boravak na privremenoj slobodi.

 

 

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close