Ginekolozi otvoreno progovorili čime ih žene izluđuju

Mnogim ženama odlazak ginekologu nije ugodan. No, redoviti pregledi i otvoren razgovor sa svojim liječnikom mogu itekako doprinijeti zdravlju. Stoga vam otkrivamo kako ćete postići najbolju međusobnu saradnju

Izvinjenja jer se niste depilirali

Vaš liječnik ima na raspolaganju svega nekoliko minuta koje će provesti s vama, a to vrijeme definitivno neće utrošiti kako bi utvrdio kada ste se posljednji put obrijali ili depilirali. “Mnogo mi se pacijentica izvinjava jer se nisu obrijale “, kaže ginekologica Maureen Mulvihill. “No, ja to i ne primjećujem, niti znam da itko od mojih kolega na to obraća panju. Nas ne brine učestalost rješavanja dlačica već zdravlje. Dlake su normalna pojava i svi ih imamo”, pojašnjava liječnica.

Kada odgodite pregled zbog menstruacije

Svi ginekolozi slažu se u jednom: Ne odgađajte pregled zato što ste dobili menstruaciju. Nove tehnologije koje se koriste za papa-test omogućuju da se dobiju ispravni rezultati iako je ‘ono’ vrijeme u mjesecu, objašnjava doktorica Dana Jackoby. “Zapamtite, ja sam ginekologica i obavila sam puno poroda, vidjela sam velike količine krvi”, kaže ona. “Draže mi je da se pacijenti drže zakazanih pregleda”. Posebno je to važno ako obilno krvarite i to vas brine. Ima više smisla napraviti pregled tokom mjesečnice jer će ginekologu biti jasnije što se točno događa. No, u ekstremnim situacijama, ako je krvarenje iznimno obilno možda je bolje ipak odgoditi pregled, kaže dr. Nancy Lebowitz jer bi se moglo dogoditi da iz laboratorija zatraže novi papa test.

Kada sami sebi postavite dijagnozu

Postoje ljekovi bez recepta kojima se možete obračunati s gljivicama tamo dolje, no brine li vas bilo šta, obratite se prvo liječniku. “Ne dolazite na pregled usred korištenja nekog od lijekova jer nam je tada vrlo teško napraviti pregled. Za liječenje infekcije urinarnog trakta trebaju vam antibiotici na recept i kada počnete koristiti antibiotik obavezno ga popijte do kraja. Žene će se u normalnim okolnostima osjećati bolje unutar 24 sata od početka korištenja lijeka, ali to ne znači da trebaju prestati uzimati lijek”, kaže Beth Battaglino, čelnica neprofitne udruge koja se bavi obrazovanjem žena o njihovom zdravlju. Napominje da bi ako ste skloni ponavljanju infekcija bilo najbolje da se obratite liječniku

Kada ne kažete koje lijekove koristite

Možda mislite kako lijekove koje pijete nije potrebno spominjati liječniku jer ne utječu na pregled ili kontracepcijske pilule po koje ste došli. Međutim, varate se. Ginekolog mora znati što od lijekova uzimate jer to može itekako utjecati na vaše zdravlje.

Kada ne kažete ni riječ

Ginekolozi tvrde kako žele čuti sve što vam je na umu, čak i ako se to vama čini glupim ili čudnim. “Naša je odgovornost i dužnost da pomognemo pacijenticama donnijeti ispravne odluke o zdravstvenoj skrbi. Moda je vama zbog nekih problema neugodno, ali mi ih gledamo svaki dan “, kaže ginekologica Dana Jacoby. U nekim slučajevima, stidljivost vam može ugroziti i život. Doktorica Nancy Lebowitz, prisjetila se pacijentice koja je imala osip na ruci. “Kad sam je upitala koliko to traje, ona je pocrvenjela što znači da je osip već jako dugo bio prisutan. Nakon daljnjih pretraga otkriveno je da ima limfom”, prenosi Depo.

Kada se ne testirate redovito na rak grlića maternice

Stručnjaci se slažu kako nema sumnje da redoviti pregledi na rak grlića maternice mogu spasiti živote. “Svi znamo za pacijentice koje su čekale predugo da bi potražile pomoć. Primjerice, iscjedak neugodnog mirisa, nažalost, lako može biti dijagnosticiran kao rak grlića maternice IV stupnja”, kaže Battaglino.

(Vijesti.ba)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close