Geolozi upozoravaju: Cijeli Velešići leže na nestabilnom terenu, ni pedalj zemlje nije siguran!

Širom Bosne i Hercegovine prijavljeno je u samo sedam proteklih dana više od 2.000 klizišta. Neka od njih zatrpala su cijela naselja, ili odnijela stotine metara ceste.

Bh. stručnjak za geologiju ing. Elmedin Selimović kazao je za bh. novinsku agenciju Patria kako je gledao pomijeranje cijelih brda, čela ožiljaka bila su visoka i do 30 metara, a obični šumski potoci pretvorili su se u rijeke koje su nosile kubike mulja.

Selimović objašnjava kako uzrok nezapamćenog broja klizišta koja su poharala BiH leži u obilnim padavinama koje su na sjeveru i centralnim dijelovima zemlje padale u kontinuitetu više od 30 dana. Kubike zemlje pokrenuli su i nepropisano sagrađeni objekti, ali i otpadne vode koje nisi adekvatno rješene u velikom broju naselja širom zemlje.

– Ova godina će ući u historiju BiH – tvrdi on.

Selimović objašnjava da su stručnjaci već ranije upozoravali na moguću kataklizmu, ali da ih niko nije slušao.

– Samo u Sarajevu je poslije agresije izgrađeno na hiljade objekata koji nisu poštivali geološke upute. Neko je tim ljudima izdavao građevinske dozvole na osnovu netačnih ili nepotpunih informcija – kaže Selimović.

– Pa cijeli Velešići su izgrađeni na nestabilnom ili uslovno stabilnom terenu. U ovom naselju nemate ni pedlja zemlje za koji možete kazati da je stabilan – tvrdi on.

Na pitanje novinara NAP da li su u pravu mještani naselja Svrake kod Vogošće koji krive opštinare jer im je klizište progutalo osam kuća, a više njih oštetilo, iako je mnogima od njih tadašnji općinski načelnik Asim Sarajlić, kako tvrde, izdao dozvole za gradnju garantujući bezbjednost, Selimović kaže da svaka općina mora imati regulacioni plan prema kojem se zemljište kategoriše na stabilne, uslovno stabilne i nestabilne terene, i da niko u nesigurnim zonama ne bi smio dozvoliti gradnju.

– Tamo gdje je zona rizična, gradnja bi trebala biti zabranjena. Prema svemu sudeći, Svreke su uslovno stabilan teren. Ali, opet treba uzeti u obzir da je ova godina bila specifična. Pokrenuta su klizišta koja se nisu smatrala opasnim – objašnjava Selimović, piše Patria.

(Nap.ba)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close