Genjac: Zaključak da treba “kazniti bh. lidere” ili “dogovorite se” najčešće je iskaz jalovosti evropskih predstavnika

Interparlamentarni sastanak Evropskog parlamenta i Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine danas je nakon jednoiposatne rasprave prekinut i bit će nastavljen sutra.

Fena

Evropski parlamentarci su sa bh. parlamentarcima najviše razmatrali proces evropskog integrisanja u BiH a neki su se posebno fokusirali na implementaciju presude „Sejdić i Finci”, odnosno na reformu ustava.

Najvažnija tačka sjednice za Bosnu i Hercegovinu bila je Tehnička adaptacija trgovinskog dijela Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju nakon ulaska Hrvatske u EU, a ovo pitanje evropski parlamentarci su najmanje razmatrali.

Nakon uvodnog izlaganja ove tačke, od strane predstavnika Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, evropski parlamentarci nisu imali nijedan komentar.

Bosna i Hercegovina ima Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju u kome su između ostalog i uvjeti trgovinskog aranžmana dogovoreni sa EU. Hrvatska je postala članica EU i da bi se Sporazum mogao primjenjivati na sve članice, uključujući i novu, potrebna je tehnička adaptacija Sporazuma.

– Taj tehnički dio prilagođavanja nije nikakav problem i Bosna i Hercegovina je učinila sve da se ažurno, odgovorno i transparentno uradi ta tehnička adaptacija – kazao je novinarima Halid Genjac, predsjedavajući Zajedničke komisije za evropske integracije PSBiH.

Na pitanje šta predstavlja problem, Genjac je pojasnio obzirom da je Hrvatska bila članica CEFTA-e ona je imala povlaštenu trgovinu za uvoz značajnog broja proizvoda, mlijeko, meso i mesni proizvodi, kao članica CEFTA-e naravno i BiH u Hrvatskoj, jer su obje bile članice CEFTA-e.

Ulaskom u EU, prestalo je članstvo Hrvatske u CEFTA-i, a samim tim su između Hrvatske i BiH prestali povoljni trgovinski aranžmani za čitav niz proizvoda koji su za BiH izuzetno značajni i izuzetno osjetljivi, i zbog tih proizvođača koji vezuju veliki broj porodica i pojedinaca za tu proizvodnju .
– Nakon ulaska Hrvatske u EU iz Bruxellesa su, pozivajući se na „principe tradicionalne trgovine” tražili: sve što je hrvatska mogla uvoziti u BiH kao članica CEFTA-e, da sada EU može uvozi u BiH, što nije pitanje tehničke adaptacije nego promjene Sporazuma – kazao je Genjac.

Pojasnio je da ti proizvodi koje je Hrvatska uvozila u BiH, a za koje se traži da i Hrvatska ulaskom u EU može uvoziti uopće nisu u Sporazumu, u njegovom trgovinskom dijelu, navedeni.

To bi značilo promjenu Sporazuma, a za proceduru promjene Sporazuma predviđene su konsultacije i one se moraju odvijati na način da se uvažava obostrani interes ugovornih strana.

– Nastup Evropske komisije je bio da oni teže tradicionalnoj trgovini jer je to njihov interes , a kakav je interes BiH to se zanemarivalo. Naša strana, Bosna i Hercegovina je rekla da tako ne može – naglasio je Genjac.

Dodao je da se Sporazum prilagodi takO da se može primjenjivati i na Hrvatsku, ali promjena Sporazuma treba biti isključivo na principu obostranih interesa „o tome smo upoznali evropske parlamentarce i vjerujem da su razumjeli argumentaciju”

Doris Pack je danas pored ostalog kazala i to da ne zna kako da se pomogne Bosni i Hercegovini, te da treba možda kazniti političare, Genjac je rekao da je to pojednostavljivanje problema.

– Evropski parlamentarci koji dolaze sa različitih zemalja sa različitim iskustvom, usmjereni na niz drugih pitanja, vrlo često se usuđuju da vrlo površno i bez dovoljno poznavanja, pričaju o složenoj problematici kao što je promjena ustava – rekao je on.

Mišljenja je da je rezultat toga i tačka u rezoluciji Evropskog parlamenta koja govori o federalizmu pa čak i pozivanje evropskih parlamentaraca da se prihvati prijedlog HDZ-a BiH o provođenju presude „Sejdić i Finci”.

– Oni uopće nemaju osjećaja koje su refleksije takvih formulacija poput „federalizam”, šta to znači u bh.prilikama. Često pojednostavljuju problem nastupajući po nekim klišeima i zbog toga smo dugo ostali u raspravi najviše objašnjavajući predstavnicima evropskog parlamenta koliko je to delikatno i teško pitanje – istakao je Genjac.

Konstatirao je da sat i pol rasprave, više od pola sata nego što je predviđena, da su samo djelimično dodirnuli jedno pitanje reforme bh.ustava.

Podsjetio je da u drugim državama po pravilu 10 godina cjelokupne društvene energije , intelektualne i svake druge potroši se na promjeni dijela ustava.

– U BiH takva kakva jest, sa međunarodnim sporazumom i ustavom koji nije odraz volje njenih građana, mijenjati ustav je izuzetno teško i zahtjevno pitanje – rekao je Genjac, rezimirajući današnji sastanak.

Mišljenja je da se to vrlo lako može razumjeti, ali na način „ako se nedovoljno posvećeno bavite tim pitanjem ili ukoliko se usputno bavite sa tim, skloni ste onda frustraciji, nerazumijevanju i pogrešnim zaključcima”.

– Zaključak da treba „kazniti bh. lidere” ili zaključak „dogovorite se” najčešće je iskaz jalovosti evropskih predstavnika i mi od toga nemamo puno pomoći – naglasio je Genjac.

Zaključio je da su Evropska unija i evropske institucije dužne pomoći Bosni i Hercegovini na konstruktivniji, adekvatniji, efikasniji način, te da ovim uopće ne umanjuje krivicu bh. političke elite, ali Delegacija Evropske Komisije koja je u BiH najbrojnija nakon Moskve i Vašingtona, znaju prilike, odnose i znaju probleme i dužni su ponuditi prava rješenja.

– Uostalom ono što je do sada Evropska unija uložila i energije i sredstava u BiH, mislim da obavezuje i njene predstavnike da se odgovornije odnose prema problemima u BiH, jer nakon svega, usmjeriti , fokusirati i pojednostaviti cijeli problem na pitanje „kažnjavanja bh.političara” ne rješava ni jedan problem – naglasio je Genjac.

Sutra se nastavlja 16. Interparlamentarni sastanak Evropskog parlamenta i Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.

 

 

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close