Genjac: Kolegij je pripremio jedno ime, to je Denis Zvizdić

Predsjednik Glavnog odbora Stranke demokratske akcije (SDA) Halid Genjac kazao je novinarima danas u Sarajevu da će konačno ime kandidata za predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH imati u četvrtak nakon sjednice Predsjedništva SDA.

– Prema našoj poslovničkoj proceduri, Kolegij priprema sjednice Predsjedništva i Kolegij je na svom zasjedanju pripremio jedno ime, to je Denis Zvizdić. Taj prijedlog, kao i drugi mogući prijedlozi koji se mogu pojaviti na Kadrovskoj komisiji, razmatraju se ravnopravno  – kazao je Genjac.

Dodao je da Kadrovska komisija donosi, većinom glasova, odluku o tome koga će predložiti ili koju će rang-listu predložiti Predsjedništvu SDA i Predsjedništvo odlučuje, imajući u vidu tu preporuku Kadrovske komisije.

– Ali odluka Predsjedništva o konačnom kandidatu donosi se većinom glasova. To će sve biti završeno u četvrtak i SDA će u četvrtak dostaviti kandidata za predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Sekretarijatu Predsjedništva BiH na dalje postupanje – kazao je Genjac.

Poznato je, dodao je on, da kandidat koji bude predložen od političke stranke treba da popuni obrasce za SIPA-u i za CIK, da te obrasce provjeri i SIPA u narednih osam dana. Nakon toga, kad se ispune svi ti uslovi, kad se ustanovi ispravnost tih podataka, Predsjedništvo BiH tek onda donosi konačnu odluku o imenovanju mandatara.

– Podrazumijeva se da kandidat koji bude dostavljen, iza sebe ima podršku parlamentarne većine – kazao je Genjac.

Što se tiče daljnjih pozicija unutar Vijeća ministara BiH i Vlade FBiH, Genjac je kazao da u ovom trenutku ne može ni o jednom konkretnom imenu ništa reći, osim „da će SDA u narednih sedam dana razmatrati svoju strategiju pregovora sa koalicionim pratnerima u smislu prioriteta ministarstava koje ćemo preferirati i u Vladi FBiH i u Vijeću ministara BiH“.

– Tek kad obavimo razgovora sa partnerima, kad vidimo koje pozicije smo dogovorili i u Vladi FBiH i u Vijeću ministara BiH, tek onda možemo govoriti o kandidatima za ministre, jer ne bi bilo dobro da predlažemo kandidate koji mogu biti ministri za sve. Trebalo bi da pokušamo naći kompetentne kandidate konkretne kompetencije za konkretna ministarstva – kazao je Genjac.

Na novinarsko pitanje za koja ministarstva je zainteresirana SDA, Genjac je odgovorio da su njihovi prioriteti, što se tiče Vijeća ministara BiH, „ministarstva na kojima već dugo godina ili veliki broj mandata nije bilo predstavnika iz reda bošnjačkog naroda kao što su ministarstvo civilnih poslova; vanjske trgovine i ekonomskih odnosa; transporta i komunikacija itd“.

– Što se tiče Federacije BiH, zainteresirani smo posebno za ministarstvo poljoprivrede – kazao je Genjac.

(Fena)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close