Generalni tajnik UN-a službeno pozvao Iran na Ženevu II – SNC prijeti povlačenjem iz pregovora

Generalni tajnik UN-a, Ban Ki-moon, potvrdio je kako je Iran službeno pozvan na sudjelovanje u mirovnoj konferenciji o Siriji, Ženeva II, koja bi trebala započeti kroz dva dana. Neposredno nakon objave da je Iran pozvan – podsjetimo, oko toga se već mjesecima vode žestoke diskusije – sirijska pro-zapadna opozicija sa sjedištem u Istanbulu, SNC, prijeti da će se povući iz pregovora ukoliko se Iranu ne poništi pozivnica.

(advance.hr)

S druge strane, šef UN-a ističe kako je dobio potvrde od iranskog ministra vanjskih poslova, Mohameda Javada Zarifa, kako će Iran odigrati “konstruktivnu ulogu” u rješavanju sirijske krize.

“Ja čvrsto vjerujem kako Iran mora biti dio rješenja za sirijsku krizu”, rekao je Ban Ki-moon u današnjem razgovoru s novinarima u New Yorku nakon sastanka s iranskim dužnosnicima. “Iran je poručio kako su spremni odigrati jako važnu, konstruktivnu i pozitivnu ulogu”, rekao je.

SAD, koji se do sada također odupirao ideji da Iran bude pozvan za stol – Kerry je nedavno čak rekao kako Iran može odigrati “pozitivnu ulogu na marginama” – očito pristaje na ovaj poziv UN-a, iz američkog State Departmenta ističu kako prihvaćaju pozivnicu za Iran “pod uvjetom da Iran eksplicitno i javno podupre punu implementaciju dogovora iz Ženeve o osnivanju tranzicijske vlade koja bi imala pune ovlasti”.

“Ako Iran u potpunosti i javno ne prihvati dogovor iz Ženeve, pozivnica im se mora ukinuti”, rekla je Jen Psaki, glasnogovornica State Departmenta. Psaki nadalje ističe kako je SAD “duboko zabrinut oko iranskog doprinosa Assadovom brutalnom režimu i kampanji protiv vlastitih ljudi”.

Američki State Department očito je još jak na tonu, no ton u ovom slučaju nije toliko bitan, SAD je još jednom u situaciji da mora popustiti – sudjelovanje Irana im nikako nije bilo u planu. No, imajući u vidu kako SNC zapravo govori onako kako im njihovi zapadni sponzori “savjetuju”, pitanje je koliko SAD “zaista” prihvaća stav generalnog tajništva UN-a i hoće li se možda, manje od 48 sati od početka konferencije, krenuti u pokušaj sabotiranja putem SNC-ovog povlačenja. Naime, SNC je tek dan ranije po prvi put poručio kako će doći na konferenciju.

Sada imamo situaciju da SAD inzistira na tome da Iran prihvati Ženevu I – tj. deklaraciju koja je složena u ljeto 2012. Iran to još uvijek nije učinio ističući kako tranzicijska vlada ne definira ulogu predsjednika Assada. Ban Ki-moon pak ističe kako je uvjeren da će Iran ipak prihvatiti zaključak s konferencije Ženeva I.

Aktualnosti je komentirao i sam predsjednik Assad koji je istaknuo kako se pitanje njegovog odlaska neće diskutirati na konferenciji te kako nema namjeru sići s vlasti. Komentar je dao za vrijeme sastanka s ruskim dužnosnicima u Damasku, prenosi The Guardian.

Konferencija počinje razgovorima 22-og u kojima će sudjelovati ukupno 40 zemalja. Konkretni pregovori po pitanju rješavanja sukoba trebali bi početi dva dana nakon, 24-og. U zadnji tren, tijekom jučerašnjeg dana, Ban Ki-moon je pozvao još devet zemalja na konferenciju ističući kako je njihova prisutnost važna, pozvane su: Australija, Bahrain, Belgija, Grčka, Vatikan, Luksemburg, Meksiko, Nizozemska i Južna Koreja.

Po kojoj logici je UN generalni tajnik sastavio ovaj dodatni popis, nije poznato, možda je smatrao kako mora napraviti protutežu Iranu kako bi SAD pristali na njihovo sudjelovanje? Naime, većina gore spomenutih država će zastupati poziciju da predsjednik Assad mora sići s vlasti.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close