Generalmajor Ante Jeleč, načelnik Zajedničkog štaba Oružanih snaga (OS) BiH: Želimo zajedno graditi našu BiH

Vojnici OS BiH su veliki potencijal, odani i žele pomoći ugroženom stanovništvu. Stoje rame uz rame sa kolegama iz susjednih zemalja. Sigurno je da bi OS BiH mogle još više pružiti da imaju više i kvalitetnije opreme. Međutim, možemo biti zadovoljni ovim što smo uradili, ističe u intervjuu za Vijesti.ba generalmajor Ante Jeleč, načelnik Zajedničkog štaba Oružanih snaga (OS) BiH.

VIJESTI.BA:  Prema raspoloživim informacijama, koja su trenutno poplavama najugroženoije područja?

JELEČ: Prema posljednjim informacijama, najugroženija su naselja oko Bijeljine, Brčko Distrikt, Orašje i Šamac.

VIJESTI.BA: Jesu li OS BiH iskoristile maksimum kapaciteta u novonastaloj situaciji?Jesu li bile na visini zadatka?

JELEČ: Zadovoljni smo rezultatima koje smo postigli u uslovima u kojima radimo i sa kapacitetima kojima raspolažemo. Od samog početka ove prirodne nesreće, upotrijebili smo sve svoje raspoložive letilice. U zraku je bilo više od šest letilica koje su spašavale prvenstveno ugrožene ljude. Takođe, uključili smo naše pješačke snage sa čamcima. Svi oni aktivno rade na ugroženim područjima.

U jednom momentu, imali smo više od hiljadu angažovanih ljudi, koji su na razne načine pomagali, a sve u cilju spašavanja ljudskih života. Dio pripadnika OS BiH trenutno je angažovano u najugroženijim područjima, a dio pomaže u pojedinim mjestima na sanaciji posljedica i čišćenju područja.

VIJESTI.BA: Stigla je i pomoć susjeda i evropskih zemalja…

JELEČ: Pomoć susjeda i zemalja evropske zajednice zaista je velika. Poslali su nam helikoptere, čamce, vreće… Zajedno smo djelovali na spašavanju u poplavljenim područjima, na klizištima…

Takođe, oslobodili smo svih aktivnosti naše rezervne snage i stavili ih na raspolaganje ugroženom stanovništvu. Oni sada pomažu svojim kolegama koji su već danima angažovani, iako te kolege i naši vojnici nijednog momenta nisu zatražili odmor ili se požalili na uslove rada. Daju sve od sebe kako bi spasili ljudske živote, sačuvali materijalna dobra, te normalizovali život na područjima koja su bila ugrožena poplavama.

VIJESTI.BA: U poređenju sa regionalnim zemljama, gdje su OS BiH? Šta su ograničavajući faktori?  

JELEČ: Kada je u pitanju ljudstvo, naši vojnici su veliki potencijal, odani i žele pomoći ugroženom stanovništvu. Stoje rame uz rame sa kolegama iz susjednih zemalja. No, oni su bolje opremljeni, npr. njihove letilice mogu djelovati po noći.

Sigurno je da bi OS BiH mogle još više pružiti da imaju više i kvalitetnije opreme. Međutim, možemo biti zadovoljni ovim što smo uradili. Koordinacija sa svim nivoima vlasti je dobra, te smo zahvaljujući tome odgovorili na sve zahtjeve za pomoć.

Nedostaje nam čamaca, pumpi za ispumpavanje vode, alata za čišćenje, adekvatne odjeće, cisterne za pranje ulica, sredstava za dezinfekciju, higijenskog materijala….

VIJESTI.BA: Šta biste poručili onima koji u normalnim uslovima insistiraju na ukidanju OS BiH? 

JELEČ: Žalosno je što nas samo nesreća ujedini. OS BiH su po svojoj zadaći i misiji uvijek sa narodom. Naše snage tokom cijele godine rade na popravkama infrastrukture, raznih objekata, angažovane su prilikom svih elementarnih nepogoda – poplava, požara…

Zaista se ne mora dogoditi ovakva nesreća da bismo pokazali našu spremnost. Misije OS BiH u svijetu svjedoče da smo potrebni u pomoći i drugim ljudima, zemljama…

Svi oni koji ne misle da OS BiH ne rade dobro svoj posao, neka bolje pogledaju rezultate koje smo ostvarili. OS BiH su perjanica bh. društva. Trebamo ih graditi i osposobljavati da mogu odgovoriti i najtežim zadaćama, kakva je ova prirodna katastrofa.

VIJESTI.BA: Sa druge strane, koje je poruka onima koji vjeruju u vas? 

JELEČ: Želimo zajedno graditi društvo, našu BiH. Moramo vjerovati jedni drugima i u svakoj situaciji priteći u pomoć. Sad i u budućnosti OS BiH su spremne da odgovore na sve zahtjeve za pomoć.

Uspjećemo da stvorimo moderne OS BiH koje će, po kapacitetu, biti odgovarajuće za BiH, ali i za pomoć regiji i svijetu kada to bude potrebno.

Razgovarala: Nevena Šarenac

(Vijesti.ba)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close