Kultura

General Delić ugradio je dio sebe u slobodu BiH

Sjećanje na prvog komandanta Armije RBiH

Dan Armije Republike Bosne i Hercegovine poseban značaj ima i za porodicu rahmetli generala Rasima Delića. Nekako je sudbina htjela da je general Delić umro 16. aprila 2010., samo jedan dan nakon što je proslavio ovaj veliki praznik naše domovine. 

Osjećanja u porodici Delić su izmiješana, kaže za “Avaz” Adnan Delić, mlađi sin generala Delića.

– Prošlo je šest godina od preseljenja oca na drugi, bolji svijet i to je dokaz meni, ali i porodici, da dragi Bog dobre ljude rano uzima, pa je tako uzeo i mog oca sebi. Bol je iz godine u godinu jača, svakim danom sve nam više nedostaje… – kaže Adnan.

On ističe da je na ovaj dan njegova porodica izuzetno ponosna, jer je i general bio ponosan na Armiju RBiH, u koju je ugradio i dio sebe.

– Otac je dio sebe ugradio u temelje slobodne i nezavisne BiH i jako sam ponosan na sve što je učinio i zahvalan Bogu što sam imao tu čast imati takvog oca, kojeg se, siguran sam, mnogi s ponosom sjećaju – kazao nam je Adnan Delić.

General Rasim Delić Vojnu akademiju je završio 1971., a 1989. godine i dvogodišnju školu za komandni kadar. JNA je napustio  13. aprila 1992. u činu potpukovnika. Od 8. juna 1993. do kraja agresije bio je komandant Armije RBiH. Poslije agresije na BiH Delić je bio komandant zajedničke komande Vojske Federacije BiH.

Uloga i značaj u odbrani BiH

– Iskreno se nadam da će doći vrijeme kada će i ljudi u BiH kolektivno shvatiti kakva je bila uloga i značaj mog rahmetli oca u periodu agresije na našu domovinu, pa i poslije nje. Od srca svim iskrenim patriotima želim sretan Dan Armije RBiH – istakao je Adnan Delić.

 

Autor: N. SMAJOVIĆ – avaz.ba

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close