Kultura življenjaLifestyle

Gdje su Bosanci, Srbi i Hrvati na svjetskoj IQ mapi

Prema informacijama kojima raspolaže portal PC Freak, zajedno sa priloženom mapom – sada znamo poredak najinteligentnijih nacija u svijetu za 2016. godinu.

N1

Poredak se formirao prema prosjeku koeficijenta inteligencije, te je bilo logično na koncu da dosta zemalja dijeli određenu poziciju, te su tako numerisane ukupno 43 pozicije.

Ako biste otvorili bilo koji izvor za ovu vijest, prvih 10 nacija je nepromijenjeno totalno, dok ostale na neki način variraju.

Prva četiri mjesta uvjerljivo drže Singapur (108), Južna Koreja (106), Japan (105) i Italija (102), dok peto mjesto dijele Island i Mongolija. Švicarci su sedmi zajedno sa Kinom, Austrijom, Luksemburgom, Holandijom, Noverškom i Velikom Britanijom (100), a od zemalja iz regije, najbolje je rangirana Slovenija na 11 mjestu, Makedonija je 16., Hrvatska, BiH i Albanija su na diobi 17. mjesta, a Srbija je 18.

Slovenci imaju prosječan IQ 96, Makedonci 91, Bosanci, Hercegovci, Albanci i Hrvati su na brojci 90, a Srbija je 89.

Crnu Goru nismo uspjeli pronaći, a Sjeverna Koreja nije rangirana, odnosno ne postoje zvanični podaci o koeficijentu inteligencije.

Najlošije rangirane zemlje su Kamerun, Gabon, Mozambik sa prosječnim koeficijentom 64, Saint Lucia sa 62 i Ekvatorijalna Gvineja sa prosječnim koeficijentom inteligencije 59.

Izvor: Screenshot
Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close