Gdje je 26 miliona KM Sultana od Bruneja?

Sultan od Bruneja Hasanal Bolkiah, jedan od najbogatijih ljudi na svijetu, čije se bogatstvo procjenjuje na više od 20 milijardi dolara, donirao je 23. aprila 1996. godine tačno 26 miliona maraka na račun tadašnje Vlade RBiH kako bi pomogao bh. izbjeglice, šehidske porodice i invalide rata.

Milionska sredstva

Transakcija je tada obavljena preko “Citibanke N.A. Brunei Darussalam”, a odluku o raspodjeli novca potpisalo je 22. maja 1996. godine tadašnje rukovodstvo Vlade RBiH. Tada je rečeno da će Unsko-sanski kanton dobiti 3,5 miliona, goraždanski tri miliona, Zeničko-dobojski 2,5 miliona, Tuzlanski 3 miliona, zatim gradovi Brčko, Maglaj, Gornji Vakuf, Vitez, Olovo po milion maraka, Orašje i Mostar po 500.000 te Ministarstvo za izbjeglice i raseljene osobe četiri miliona maraka.

No, bivši predstavnici boračke populacije, Organizacije šehida i poginulih boraca BiH tvrde da ove donacije nikada nisu završile tamo gdje su trebale. Adem Ćatak, prvi predsjednik Organizacije porodice šehida i poginulih boraca, kaže za “Avaz” da je mizeran broj šehidskih porodica koje su dobile ovaj vid pomoći.

– Ja znam svega tri osobe koje su dobile po 2.000 KM. Tri od blizu 200.000, koliko nas je tada bilo. Ostali novac, kako sam kasnije čuo, dijelio se među tadašnjim državnim rukovodstvom. Znam samo da šehidske porodice od toga nisu vidjele nikakvog hajra. Nama te pare nikada nisu došle – kaže Ćatak.

 

Ko su odgovorni

 

Dževad Rađo, bivši predsjednik Saveza dobitnika najviših ratnih priznanja FBiH, kaže da su sredstva od donacija mahom dijeljena neplanski i neorganizirano te da su, umjesto na pravoj adresi, završavala u džepovima pojedinaca koji su se preko noći obogatili.

– U BiH je nestalo više od četiri milijarde KM. U vrijeme kada je svijet slao milijarde donacija za bh. izbjeglice, šehide i invalide rata, napravljen je teren za neviđenu korupciju i kriminal svake vrste. Kroz milijarde KM pomoći trebalo se riješiti pitanje raseljenih osoba, pomoći šehidskih porodicama. No, te su pare završile na drugim adresama, sve je nestalo i pokradeno. Vjerujem da će doći vrijeme kada će odgovorni za malverzacije s donacijama odgovarati za svoja nedjela – tvrdi Rađo.

OSCE: SDA je trošila donacije

Šef Misije OSCE-a BiH Robert Beri još je 2000. godine u izjavi za “The Washington Post” tvrdio da je SDA preusmjerila hiljade dolara namijenjenih Organizaciji porodica šehida i poginulih boraca u svoju predizbornu kampanju.

avaz

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close