Kultura

Gabrijel Jurkić rođen je 24.3.1886.

Gabrijel Jurkić je bio bosanski likovni umjetnik i jedan od najznačajnijih bosanskohercegovačkih impresionista.

Rođen je 24. ožujka 1886. u Livnu, dok je veći dio svoga bogatog života proveo u Sarajevu i u Zagrebu. Jurkić je dugo vremena važio za miljenika likovne kritike svoga vremena, posebno između dva svjetska rata. Njegov je impresionistički izraz svjedočio o ljepoti livanjskih krajeva, koji su na njegovim slikama uvijek imali nešto svečarsko, posebno i božansko. Najčešće teme Jurkićevih radova bili su motivi iz livanjskog kraja, kao i portreti žena iz najužeg kruga njegove obitelji: njegove majke i supruge Štefice.

Akademiju likovnih umjetnosti završava u Sarajevu, gdje ima niz velikih i uspješnih izložbi. Uz njegovu veliku izložbu u Sarajevu (1911)., koja je nešto kasnije bila prenesena i u Zagreb, veže se i svojevrstan rekord domaće likovne kritike – 50 napisa objavljenih u sarajevskom i zagrebačkom tisku. Posljednjih 20-ak godina života maestro sa suprugom povlači u zavičajno Livno, gdje dalje stvara u okrilju Franjevačkog samostana Gorica.

Gabrijel Jurkić umro je u Livnu 25. svibnja 1974. godine.

Njegovo najznačajnije djelo je “Visoravan u cvatu”, u kojem je portretirao svu ljepotu Kupreške visoravni tokom ljetnih mjeseci. Ovo se djelo umjetnosti danas čuva kao nacionalno blago u Umjetničkoj galeriji Bosne i Hercegovine u Sarajevu.

G.Jurkić Visoravan u cvatu

 

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close