G8: Slobodna trgovinska zona SAD i EU

Šefovi država i vlada industrijski najjačih zemalja svijeta i Rusije (G8) sastali su se u Sjevernoj Irskoj. Oko Sirije nije bilo dogovora. SAD i EU dogovorile su početak pregovora o slobodnoj trgovinskoj zoni.

Britanski premijer David Cameron pozdravio je sedam predsjednika i premijera, među njima Baracka Obamu i Angelu Merke u luksuznom golf- hotelu na jezeru Lough Erne, u blizini grada Enniskillen.Evropska Unija i SAD su i formalno otvorili pregovore o stvaranju slobodne trgovinske zone. Američki predsjednik Barack Obama je rekao da Evropska Unija i SAD imaju najtješnje veze na svijetu.


Američki predsjednik Obama, britanski premijer Cameron i predsjednik Evropske komisije Barroso

“One čine polovinu bruto društvenog proizvoda u cijelom svijetu. Svake godine razmjenjujemo robu u vrijednosti od hiljadu milijardi dolara, uz to finansiramo skoro 4000 milijarde dolara u druge zemlje i ekonomije što na obje strane Atlantika osigurava 13 miliona radnih mjesta. Naše partnerstvo će se pregovorima o otvaranju slobodne trgovinske zone još više produbiit”, rekao je Obama.

U roku naredne dvije godine postići će se dogovor o ukidanju carina i trgovinskih barijera, ali i o uspostavi zajedničkih standarda u kvalitetu, ali i u pogledu zajedničkih normi i propisa za ambalažu. Njemačka kancelarka Angela Merkel pozdravlja ovaj korak. “Ja sam velika zagovornica sporazuma o slobodnoj trgovini. Naša eiskustvo je pokazalo da svugdje gdje imamo sporaum o slobodnoj trgovini, imamo i privredni rast. To opet podstiče trgovinu i preporod.”


Cameron kao domaćin susreta toplo pozdravio njemačku kancelarku

Ovim sporazumom bi samo u EU realno mogao porasti bruto društveni proizvod po glavi stanovnika za pet posto, pokazala je studija fondacije Bertelsmann. Od svega bi međutim najviše trebali profitirati Velika Britanija i SAD, zemlje za koje se prognozira privredni rast od čak 10 posto. Na tradicionalne američke partnere Mexiko i Kanadu sporazum će se odraziti nepovoljno.

Spriječavanje utaje poreza

Domaćin David Cameron je izjavio da se ovim želi podstaći privredno srastanje bogatih i siromašnih zemalja. “Kada osiguramo više trgovinskih sporazuma i na taj način održavamo niske cijene, imaćemo i više transparentnosti. Tako ćemo moći garantovati siromašnim zemljama prihod ali i legalna poreska primanja, koja su potrebna da se spriječi utaja poreza i agresivno izbjegavanje plaćanja poreza. ”

Siromašnim zemljama se uzima trostruko više novca nego što iznosi pomoć za razvoj, koju dobijaju od razvijenih zemalja i to najviše primjenom poreskih trikova, posebno u oblasti eksploatacije sirovina. Stoga sve zemlje trebaju uvesti registre za preduzeća. Tako će se lakše otkrivati lažne firme, koje obrću novac na crno i lakše će se pronalaziti njihovi istinski valsnici. Nova međunarodna pravila, koja razrađuje OECD, će otežati prebacivanje dobiti koncerna kao što su Google, Amazon ili Apple.

Sirija – na Zapadu ništa novo


Britanski premijer Cameron i ruski predsjednik Putin imaju dijametralno suprotne stavove o Siriji

Kada je u pitanju Sirija frontovi između G8 i Rusije su ostali nepromijenjeni. Ruski predsjednik Putin upozorio je SAD i Veliku Britaniju na opasnost naoružavanja sirijskih opozicionih grupa. Istovremeno je Putin podvukao da će on oružjem nastaviti da podržava režim Bašara el Asada. Njemačka kancelarka Angela Merkel je sa svoje strane podcrtala da Njemačka neće učestvovati ni u kakvim isporukama oružja. Dodala je i da se vojni sukob u Siriji ne može riješiti i da Berlin smatra da je važno postići političko rješenje uz učešće Rusije.

Domaćin David Camerom je, uprkos svega, na kraju pokazao optimizam: “Nije tajna da predsjednik Putin i ja imamo različite stavove. Ali mi ih možemo prevazići, kada prepoznamo da imamo i neke zajedničke, načelne ciljeve.”

Autor: Jochen Spengler / Jasmina Rose

Odgovorni urednik: Mehmed Smajić

dw.de

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close