BiHPolitika

Funkcioneri koji će morati u isto vrijeme biti ministri i parlamentarci

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić do izbora novog saziva državne izvršne vlasti u isto vrijeme obnašat će dužnost predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i zastupnika u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH.

Novoizabrani zastupnik u Narodnoj skupštini Republike Srpske Igor Crnadak još izvjesno vrijeme obavljat će funkciju ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine.

Na duploj funkciji ostat će i ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić koji je na ovogodišnjim izborima osvojio direktni mandat u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH.

Identičan slučaj je i s Mirkom Šarovićem, novoizabranim zastupnikom u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, koji će do izbora novog saziva Vijeća ministara BiH obnašati dužnost ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Aktuelni ministar civilnih poslova BiH Adil Osmanović također je izabran za zastupnika u državnom organu zakonodavne vlasti.

Što se tiče Vlade Federacije BiH, na duploj funkciji ostat će i ministar unutrašnjih poslova Federacije BiH Aljoša Čampara kojeg su na ovogodišnjim izborima građani izabrali za zastupnika u Skupštini Kantona Sarajevo.

Novoizabrana zastupnica u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH Jelka Milićević nastavit će obnašati funkciju federalne ministrice finansija sve do izbora novog saziva Vlade Federacije BiH.

Slična sudbina očekuje i ministra raseljenih osoba i izbjeglica FBiH Edina Ramića koji je na ovogodišnjim izborima izabran za zastupnika u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

Istovremenu participaciju u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti nastavit će i novoizabrani zastupnik u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH Salko Bukvarević, a koji se trenutno nalazi na poziciji ministra za pitanja branitelja i invalida domovinskog rata.

Ministrica kulture i sporta FBiH Zora Dujmović izabrana je za zastupnicu u Skupštini Hercegovačko-neretvanskog kantona. Na čelu federalnog ministarstva ostat će sve do imenovanja novog saziva Vlade FBiH.

Građani su na ovogodišnjim izborima izabrali Josipa Martića za Zastupnika u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH. Martić se trenutno nalazi na poziciji ministra prostornog uređenja FBiH.

Novoizabrani zastupnik u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Šemsudin Dedić će do izbora novog saziva federalne izvršne vlasti nastaviti obavljati funkciju ministra poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva FBiH.

Isti slučaj je i s federalnom ministricom okoliša i turizma Editom Đapo koja je dobila kompenzacioni mandat u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH.

Pored državnih i entitetskih ministara, duplu funkciju imati će i još uvijek aktuelni predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara te zamjenica predsjednika FBiH Melika Mahmutbegović, a koji su na ovogodišnjim izborima izabrani u Zastupnički dom Parlamenta FBiH.

Važno je istaći da funkcioneri, koji će igrom slučaja sjediti izvjesno vrijeme na “dvije stolice”, neće primati dvije plaće.

Klix
Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close