Fule: Nema više rokova, sada se očekuju krajnji rezultati

Nema više rokova, sada se očekuju krajnji rezultati, poručio je odgovarajući na novinarska pitanja nakon posjete Bosni i Hercegovini i niza susreta sa ovdašnjim liderima visoki komesar za proširenje Evropske unije (EU) Stefan Fule, javio je novinar agencije Anadolija.

“Očigledno je da će odluku o ponovnom angažmanu na ovom procesu donijeti visoka predstavnica Catherine Ashton i države članice. Ja ću da im ponudim svoje skromne preporuke i nadam se da će odluka država članica ma kakva ona da bude, pomoći da dođemo do rješenja ovog dugogodišnjeg pitanja”, poručio je Fule.

On je rkao da će odsustvo djelovanja stranačkih lidera u pogledu programa pristupanja EU jasno će podriti proces evropskih integracija Bosne i Hercegovine i status zemlje kao kredibilnog partnera Evropske unije.

“Sa žaljem konstatujem da su se određeni stranački lideri usmjerili isključivo na stranačke i etničke interese sa ciljem očuvanja i daljeg jačanja aranžmana koji su rezervisani za tri konstitutivna naroda, umjesto na izvršenje same presude u slučaju Sejdić-Finci”, rekao je on.

Prema riječima Fulea, odsustvo djelovanja lidera ozbiljno će narušiti evropski put Bosne i Hercegovine.

“Odsustvo djelovanja stranačkih lidera u pogledu programa pristupanja EU jasno će podriti proces evropskih integracija Bosne i Hercegovine i status zemlje kao kredibilnog partnera Evropske unije”, poručio je Fule.

Podsjećajući da stranački lideri u BiH tri godine nakon presude nisu postigli dogovor u slučaju Sejdić-Finci, Fule je naglasio kako proces nije uspio zbog “nesposobnosti lidera da deklarisane dogovore sprovedu u praksi”.

“Pitanje provedbe odluke u slučaju Sejdić-Finci ostaje otvoreno kako bi dobilo na značaju i hitnosti”, poručio je Fule.

Komesar za proširenje Evropske unije (EU) Stefan Fule, izjavio je po završetku posjete BiH kako je otkazana treća runda dijaloga o pristupanju Bosne i Hercegovine EU na visokom nivou.

-EU zamrzava evropski put BiH!-

Evropski komesar za proširenje Evropske unije (EU) Stefan Fule poručio je večeras u Sarajevu kako Bosna i Hercegovina neće moći nastaviti proces evropskih integracija ukoliko bh. lider ne postignu konačan dogovor o implementaciji presude u slučaju ”Sejdić-Finci”.

”Proces u kojem je Evropska unija pružala pomoć nije doveo do opipljivih rezultata zbog nesposobnosti političkih lidera da deklarirano obećanje pretvore u konkretno djelovanje. Žalim što je s toga neophodno da otkažemo treću rundu dijaloga o procesu pristupanja na evropskom nivou. Još jednom naglašavam da pitanje izvršenje presude u predmetu ”Sedjić-Finci” ostaje otvoreno, da dobija na značaju i hitnosti”, kazao je Fule.

Nadalje, Fule je naglasio da, što se tiče šireg političkog konteksta odnosa između različitih grupa građana u BiH, gdje je presuda u predmetu ”Sejdić-Finci” važan aspekt, najbolja prilika da se ova problem riješi jeste kroz proces evropskih integracija.

”Neophodan je kontinuira angažman”, zaključio je Fule, prenosi novinar AA.

Najavio je da će se o svemu sada konsultirati sa viskom predstavnicom za vanjsku politiku i sigurnost Catherine Ashton i državama članicama EU. Najavio je da će o svemu informirati i generalnog sekretara Vijeća Evrope Thorbjørna Jaglanda.

”Sa žaljenjem konstatiram da su se određeni stranački lideri usmjerili isključivo na stranačke i etničke interese s ciljem očuvanja i jačanja aranžmana koje su rezervirali za tri konstitutivna naroda, umjesto na izvršenje same presude u predmetu ”Sejdić-Finci”. Odsustvo djelovanja stranačkih lidera u pogledu programa pristupanja EU jasno će podrijeti proces evropskih integracija BiH i statusa zemlje kao kredibilnog partnera EU. Još jedni Opći izbori suprotni Evropskoj konvenciji o ljudskim pravima bili bi, također, neprihvatljivi, ozbiljno bi narušili legitimitet i kredibilitet izabranih organa zemlje”, upozorio je Fule.

Podvukao je da sa žaljenjem konstatira i kako nedostatak iskrenog angažmana političkih lidera na ukidanju ustave diskriminacije brojnih građana BiH i usklađivanju propisa sa Evropskom konvencijom o ljudskim pravima, prije svega, šteti građanima države BiH.

”Podsjećam da su potrebni kredibilni napori na izvršenju presude da bi u potpunosti stupio na snagu Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa BiH. Potrebno da zemlja izvrši presudu u predmetu ”Sejdić-Finci” ukoliko želi da bude u poziciji da podnese kredibilan zahtjev za članstvo koje će onda razmotriti EU. Dok ti uslovi ne budu ispunjeni, neće biti moguće razmotriti dalje korake BiH na njenom evropskom put”., kazao je Fule na konferenciji za novinare u Sarajevu, prenio je novinar agencije Anadolija.

Pogledajte press konferenciju Štefana Fuelea:


(AA)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close