Frutti-Funghi d.o.o. Visoko na sajmu Natural Products Scandinavia, u Malmeu (Švedska)

Uspješan nastup bh. firmi na sajmu u Švedskoj

Sedam kompanija iz Bosne i Hercegovine uspješno su se predstavile na sajmu Natural Products Scandinavia, koji je održan 26. i 27. oktobra 2014. godine u Malmeu (Švedska). Pored očekivanih kontakata s kompanijama iz Švedske, održani su i brojni sastanci s firmama iz Danske, Norveške, Finske, ali i Holandije, Njemačke, Austrije, Velike Britanije i drugih zemalja.

Na sajmu se ove godine predstavilo preko 300 izlagača iz cijelog svijeta, a Bosnu i Hercegovinu je, u organizaciji Vanjskotrgovinske komore Bosne i Hercegovine i uz podršku USAID/Sida FARMA projekta, predstavilo sedam kompanija, i to: Halilović d.o.o. Ilijaš, Faveda d.o.o. Sarajevo, Elmar d.o.o. Trebinje, Agroneretva d.o.o. Mostar, Smrčak d.o.o. Zvornik, Dars voće d.o.o. Derventa i Frutti-Funghi d.o.o. Visoko.

Najveći interes vladao je za šumske gljive, eterična ulja i jagodasto voće, ali i za prirodnu kozmetiku, gdje je konkurencija bila najveća.

Kompanija Faveda iz Sarajeva predstavila je svoj program čajeva i prirodne kozmetike, a vjeruju da se rezultat može napraviti i pored velike konkurencije.

– Mi smo tokom sajma ostvarili kontakte s firmama iz Švedske, ali i Danske i Austrije. U narednih nekoliko dana imamo i sastanke u Štokholmu s uspješnim bh. privrednicima, pa se iskreno nadamo dobrom rezultatu naših proizvoda – kazala je Aida Zubčević, direktorica Favede.

Štand bh. privrednika posjetio je i određeni broj naših uspješnih biznismena iz Skandinavije, a izlagače je posebno obradovala posjeta NJ.E. Jadranka Kalmeta, ambasadora Bosne i Hercegovine u Švedskoj, i NJ.E. Emira Polja, ambasadora naše zemlje u Norveškoj. Oni su se upoznali s asortimanom naših kompanija i prenijeli im svoja vrijedna iskustva bitna za nastup na ovom tržištu. Također su, u okviru svojih mogućnosti, obećali pomoći našim privrednicima u daljnjem povezivanju s potencijalnim partnerima u regionu.

Skandinavsko tržište interesantno je zbog visoke kupovne moći, izrazite opredijeljenosti za konzumaciju zdravih i prirodnih proizvoda, te činjenice da se radi o tržištu s preko 25 miliona ljudi.

Inače, sajam Natural Products Scandinavia je specijalizovani sajam zdravog življenja, prirodne ljepote, organskih proizvoda, prehrane i njege koji je prošle godine okupio oko 270 izlagača iz 34 zemlje. Iako relativno mlad, ovaj sajam je izuzetno interesantan za bosanskohercegovačke proizvođače zdrave hrane, organskih proizvoda, voća i povrća, šumskih plodova i ljekovitog i aromatičnog bilja iz razloga što je fokusiran upravo na zdravu i organsku hranu te pruža priliku da se uspostave kontakti ne samo s tržištem Švedske nego i ostalim tržištima Skandinavije.

faveda_nfaveda_11faveda_10faveda_8faveda_3faveda_2faveda_1f_malme_7f_malme_6f_malme_4f_malme_2

 

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close