Kultura

Fra Mirko na Bobovcu za Dan državnosti BiH: Bosnu trebamo voljeti kao mater

Na srednjovjekovnom gradu Bobovcu u nedjelju 25. novembra  je održana manifestacija povodom Dana državnosti BiH. Pored brojnih zvanica koji su poslali poruke sa ovog mjesta, najglasnije se čula poruka fra Mirka Majdandžića.

Naime, fra Mirko je sa svojim prijateljima odsvirao i otpjevao pjesmu “Odlazim”, koja govori o tužnoj prići mladića koji napušta svoju zemlju u potrazi za boljom budućnosti.

Nakon završene pjesme fra Mirko je poručio šta bi smo trebali uraditi da građene BiH ne zadesi tužna sudbina junaka iz pjesme.

“Da se nama ovo ne bi dogodilo, da nam polja ne budu prazna, da djeca i odrasli ne moraju ići odavde, mislim da bi se mroali vratiti onome što je ZAVNOBiH ponudio”, kazao je fra Mirko.

BiH je uporedio sa tronožcem, stolicom koja je pogodna za svaki teren i koja je stabilna sve dok su sve tri noge čitave.

“Ova Bosna je tako zamišljena, to su tri naroda, tri noge. Koju god slomiš stolica pada, a mi smo danas izvrnuli tu stolicu, pa ko će na šiljak sjesti. Ovu zemlju treba voljeti ko mater, a mater može imati više djece i sva je djeca trebaju voljeti. A mi ovu zemlju volimo kao ljubavnicu, samo je iskoristimo, da se pokažemo pred drugima šta imamo. Zatmo mislim da je poruka svima nama u BiH, vratiti se na temelje, da postavimo zemlju na prave noge. I moramo je voljeti kao mater, jer jedino tada ima smisla i perspektive”, zaključio je fra Mirko.

Radiosarajevo.ba

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close