Fra Luka Markešić: Popis bi mogao smanjiti monopol triju nacija

Prvo pitanje o kome treba govoriti kad se govori o popisu stanovništva jeste pitanje državljanstva, jer izjašnjavanje o popisu stanovništva imaju pravo samo oni ljudi koji su državljani BiH, rekao je fra Luka Markešić koji će biti jedan od učesnika okruglog stola o temi  “Popis stanovništva – kontroverze i posljedice”, koja će biti održana u četvrtak u Sarajevu, u organizaciji Javne ustanove “Federalna novinska agencija – FENA”, a uz podršku Gradske uprave Grada Sarajeva.

– To je važno zbog toga što neki niječu državu BiH ili ne priznaju njezino postojanje i uređenje, bilo referendumom za secesiju ili trećim entitetom, kaže Markešić u kratkom razgovoru za Fenu.

Markešić smatra da kad se govori o nacijama i njihovom formiranju da su Bošnjaci nacija kao i drugi konstitutivni narodi BiH, te da su potvrđeni posebno u prošlom ratu u BiH. Pritom je i ateizam kao svjetonazor moguć Bošnjaku kao i svakom drugom čovjeku u svijetu danas, smatra Markešić.

Identitet koji proizilazi iz državljanstva, kako smatra Markešić, nije u koliziji u BiH kao specifičnoj državi, jer pojmovi nacije i etnosa su različiti: nacija ima više političko značenje, odnosa prema državi; etnos ima više kulturno značenje, odnosa prema kulturi – prosvjeti, jeziku, običajima, religiji…

– Ali, u BiH imaju tri nacije koje nemaju pravo svaka od njih na vlastitu državu, jer su sve tri konstitutivne na cijelom teritoriju jedne države BiH i s jednom zajedničkom konstitucijom triju vlasti – parlamentarnom, izvršnom i sudskom vlašću, ističe on.

Fra Luka Markešić smatra da više od 50 posto Bošnjaka, ili drugih naroda, ne bi utjecalo bitnije na pravno-političko uređenje BiH, jer kao specifična država zbog konstitutivnosti triju naroda i mnoštva nacionalnih manjina, kultura i religija, ne uređuje se prvotno po veličini broja pojedinih skupina ljudi, kao po općim demokratskim načelima u drugim državama.

Također u slučaju da popis pokaže da u BiH ima više Bosanaca nego jednog od konstitutivnih naroda, kako smatra fra Luka Markešić potaklo bi na drugačije pravno-političko uređenje BiH, jer bi se smanjio monopol triju nacija – Bošnjaka, Hrvata i Srba – i povećao broj, bilo konstitutivnih naroda ili nacionalnih manjina.

(Fena)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close