fra Ivan Šarčević: Raduje što je papa uzeo ime Franjo

Ono što nas franjevce osobito raduje u nekom smislu i voljeli bismo da je novi papa Jorge Maria Bergoglio uzeo ime Franjo po Franji Asiškom, da nomen bude omen (Nomen est omen. – Ime je znak), kazao je Agenciji Fena fra Ivan Šarčević komentirajući izbor novog pape Franje.

Voljeli bismo da i njegova osoba bude baš kao što je Franjo Asiški bio u određenom smislu reformator i crkve i društva, u našem umornom i često vrlo pesimističnom vremenu i vremenu različitih konflikata, da bude u pravom smislu mirotvorac i graditelj mostova kakav je bio Franjo Asiški, kazao je fra Šarčević.

Novi papa Franjo je redovnik, isusovac. Isusovci su u Latinskoj Americi vrlo značajan red, koji u crkvi slovi kao red ne samo inlektualaca nego i ljudi koji su bili s narodom. Novi Papa kako izvještavaju mediji je i kao i svećenik i biskup, ne samo da je bio profesor, nego je bio i među siromašnima, i dosta skromno je živio, kazao je fra Šarčević.

Argentinski kardinal Jorge Mario Bergoglio u srijedu je izabran za novog pontifeksa Rimokatoličke crkve, izabravši za kršteno ime Franjo.

Papa Franjo je prvi jezuitski papa i prvi poglavar iz Latinske Amerike.

Fena

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close