Foxsportsa: “Bh. bajka o prolasku u četvrtfinale je neupitna”!

Renomirani portal Foxsports napravio je analizu naše nogometne reprezentacije koja se po prvi put našla na završnici jednog velikog takmičenja. Oni su naveli sedam ključnih faktora koji bi mogli uticati na konačni plasman Zmajeva u Brazilu, prenosi scsport.ba.

7. Ključni igrač

Na počecima svoje karijere Edin Džeko je dobio nadimak ”bandera” zbog njegove mršave građe i nedostatka brzine, ali ih je on sve opovrgnuo i postao najbolji fudbaler kojega smo ikada proizveli, a sigurno i najpoznatiji.

 

 

6. Historija

BiH je dobila svoju nezavisnost od Jugoslavije 1992. godine. Nismo učestvovali u kvalifikacijama za završnicu evropskih i svjetskih prvenstava do 1998. godine, a onda smo se drastično poboljšali, te smo 2010. i 2012. igrali play off za odlazak na završnicu, ali je oba puta Portugal bio uspješniji.

5. Naša priča

Edin Džeko nije mogao trenirati tokom rata, a kada je on završen Željezničar, klub u kojem je trenirao morao je očistiti teren od mina kako bi dječaci mirno igrali na njemu. U ovoj analizi se navodi da u BiH žive tri naroda Bošnjaci, Hrvati i Srbi, a da je fudbal ujedinio sva tri naroda i da su svi slavili kao jedan, te da je ovaj plasman na završnicu veliki poklon svim građanima svoje države.

4. Kako smo se plasirali na Mundijal

Sa mnogo iskustva iz ranijih kvalifikacija napokon smo odradili kvalifikacije kako znamo i sa skorom 8-1-1 plasirali smo se direktno na Mundijal iz grupe G. Iza nas je ostala Grčka koja je imala isto bodova, ali i lošiji međusobni omjer kao i lošiju gol razliku.

 

 

3. Solidna grupa

Za prvi plasman na Mundijal, ne možete tražiti bolju grupu od one sa Iranom i Nigerijom od kojih BiH ne bi trebala izgubiti. Vjerovatno će ih Argentina savladati, ali sa dvije pobjede mogu se plasirati dalje.

2. Osmina finala

Izgleda obećavajuće, a nije ni nemoguće da se Zmajevi plasiraju u osminu finala gdje bi se ukrštali sa grupom F u kojoj su Francuzi, Švicarci, Ekvadorci i reprezentativci Hondurasa, a to su sve sigurno prepreke koje bi reprezentacija Bosne i Hercegovina mogla preći.

1. Zlatna generacija

Bosanci su više od ičega sjajna priča koja je prošla mnogo toga da dođe do ovoga na čemu je sada. Zajedno su svi uspjeli da urade ono što je najbolje za fudbalsku reprezentaciju, a zlatna generacija predvođena napadačima Edinom Džekom i Vedadom Ibiševićem, veznjacima Miralemom Pjanićem i Senadom Lulićem, te golmanom Asmirom Begovićem može daleko. Zahvaljujući odličnoj grupi, bosanska bajka o prolasku u četvrtfinale je neupitna, navodi se u analizi ovog renomiranog portala.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close