FOTO: Samra Menzilović Ćatić, modni dizajner: „Tržište je žedno novih stvari”

Samra Menzilović Ćatić, modni dizajner: „Tržište je žedno novih stvari, sve je nekako na tržištu postalo unificirano i dosadno. Ono vapi za ljudima koji su skloni na njega donijeti nešto novo i neobično. Na mojoj stranici Designe by Samra Menzilović Ćatić dame se javljaju iz dijaspore jer žele imati u svom ormaru moje „dimije“.

Jedna ste od rijetkih dizajnerica koja je na 30. jubilarnom Nivea BH Fashion Week Sarajevo imala za vrijeme svoje modne revije i vlastitu muziku. Možete li nam reći ko je autor kompozicije, gdje je snimana pjesma i muzika?

Muzika je dijelo grupe Urban sevdah mladih autora koji na malo drugačiji način vide sevdah, malo modernije i prilagođeno 21. stoljeću. Inače, sve što smo do sada radili, radili smo u studiju Mirka Šenkovskog poznatijeg kao Geronima. Inače, muziku za sve moje revije do sada je birao moj suprug.

Koliko je bilo teško manekenke naučiti koreografiji koja je pratila vašu modnu reviju na nedavnom fashion weeku?

Moram istači da manekenke koje su do sada nosile moje revije uvijek su spremne da to neće biti nešto klasično i obično, nije bilo teško, jer su to sve djevojke koje vole svoj posao i obavljaju ga krajnje profesionalno i uvijek se potrude moje ideje sprovesti u djelo. Neke manekenke su bile razočarane, jer nisu mogle nositi moju reviju iz razloga što ne bi stigle da se spreme za narednu koja je išla poslije moje revije i djevojke ističu da se uvijek na mojim revijama super zabave.

Smatrate li da ste napravili pravi pogodak tako što ste tradicionalne odjevne predmete – dimije, pokušali približiti mladoj publici i mladim djevojkama?

Prije svega sam imala jako veliku tremu kako će oni koji budu vidjeli kolekciju reagirati jer je ova kolekcija za mene bila veliki izazov, međutim kako sam mogla vidjeti i čuti komentare poslije revije svi posjetioci fashion weeka su bili oduševljeni. Ja sam osoba koja svoju inspiraciju nekako uvijek crpi iz tradicije, jer naša tradicija je jako bogata i sadržajna. Dimije su veoma kompleksan odijevni predmet, jako puno sam truda uložila u sam dizajn, jer ipak to sve treba prilagoditi vremenu u kojem živimo. Lično mislim da sam uspjela, a i svi oni koji su pogledali reviju bili su oduševljeni.

Koliko je tržište žedno za tradicionalnim stvarima upakovanim u suvremeni dizajn?

Tržište je žedno novih stvari, sve je nekako na tržištu postalo unificirano i dosadno. Ono vapi za ljudima koji su skloni na njega donijeti nešto novo i neobično, na mojoj stranici Designe by Samra Menzilović Ćatić dame se javljaju iz dijaspore, jer žele imati u svom ormaru moje „dimije“.

Koliko su Vaša djeca, sin i kćerka bili inspirativni kada je u pitanju realizacija posljednje kolekcije, i da li već imate neke ideje kada je u pitanju nova kolekcija?

Moja djeca su moja vječita inspiracija, oni su pokretači svega onoga lijepog što proizilazi iz mene prvenstveno kao majke, žene pa i dizajnera. Međutim, osoba koja je moj največi kritičar i supervizor svega što izađe iz moje kreativne radionice je moj suprug. On je moj timski igrač, osoba koja je u stanju da kudi i hvali, i zaista sam mu zahvalna na tome, jer živjeti sa nekim i biti objektivan danas je rijetkost i pravi blagoslov.

ww.magazinplus.eu

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close