Foto: Obilježena Nova 1437. hidžretska godina u Visokom

U Visokom je večeras, po prvi put na otvorenom, obilježena Nova 1437. hidžretska godina i to na Trgu žrtava genocida u Srebrenici. Unatoč kiši, brojni posjetioci su uživali u bogatom programu koji su pripremili BZK Preporod Općinski odbor Visoko, Medžlis IZ Visoko, Općina Visoko, KUD Visoko, Gimnazija Visoko, OU Bedem Donje Moštre i Aktiv žena Donje Moštre.

Prisutnima se obratila i Općinska načelnica Amra Babić:” Imamo priliku da na ovom mjestu slavimo život i sve ono što život znači. Da kroz nauku, kulturu i sport obilježavamo našu državnost, nacionalnost, tradiciju i ono što nas čini Bošnjacima u srcu Evrope. Poruka koju treba svi da prenesemo je poruka mira, ljubavi i tolerancije, te suživota, ali pod uvjetom da ne zaboravimo, da imamo svoju tradiciju, vjeru i identitet i da je naša obaveza da sve čuvamo i gradimo, jer samo tako možemo biti aktivni sudionici vremena u kojem živimo”.

Na obilježavanju Nove hidžretske godine još su se obratili: Ibrahim ef. Hadžić, glavni imam MIZ Visoko i Mersed Šahinović, predsjednik BZK Preporod Visoko. Uvodno ašere proučio je Zijad ef. Omerbegović.

Nakon prigodnog programa na Trgu žrtava genocida u Srebrenici, obilježavanje Nove hidžretske godine je nastavljeno u ambijentu bašte Jagoda, uz miris i ukus halve, te bosanske kahve.

Nadamo se da će ovakvi susreti prerasti u tradiciju.

 

www.magazinplus.eu

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close