PolitikaSvijet

Foreign Policy: “Terorizam je glavni izvozni proizvod Rijada u svijetu”

Iskreno, naslov ne otkriva ništa novo, ali je znakovito da je članak objavilo neslužbeno glasilo sive eminencije američkog State Departmenta, časopis  Foreign Policy. Ovo bi moglo značiti da odnosi Sjedinjenih Država i Kraljevine Saudijske Arabije ulaze u novu fazu ili barem upozorenje vehabijskim šeicima i prinčevima da ne skrenu s dogovorenog kursa u vanjskoj i energetskoj politici.

“Terorizam je glavni izvozni proizvod Saudijske Arabije u svijetu”, izjavio je bivši američki dužnosnik koji upozorava na štetu koju uzrokuje Rijad.

Bivši specijalni predstavnik muslimanskih zajednica u Sjedinjenim Državama, Farah Pandith, koji je tu dužnost obnašao od 2009. do 2014. godine, smatra da su vehabizam i ekstremizam glavni izvozni proizvod Saudijske Arabije u svijetu i upozorava da se saudijskim novcem financira radikalizacija velikog broja ljudi diljem svijeta.

“Vehabizam je krut, netolerantan, vrlo dogmatski, puritanski. U posljednjih nekoliko desetljeća se vehabizam proširio zahvaljujući jednom od glavnih sponzora, Kraljevini Saudijskoj Arabiji”, piše Pandith u članku za Foreign Policy.

Prema riječima bivšeg dužnosnika, nemoguće je razumjeti razloge povećanja terorističkih aktivnosti u svijetu bez prethodne istrage o doprinosima saudijskih javnih i privatnih institucija vehabizmu širom svijeta.

Farah Pandith kaže da su posljednjih godina Saudijci potrošili najmanje 100 milijardi dolara na širenje vehabijske ideologije i da su izgradili ideološke centre u zemljama poput Kine, gdje pokušavaju indoktrinirati mlade s ovom ekstremističkom i terorističkom ideologijom.

Isto tako, stručnjak upozorava daSaudijska Arabija na ovaj način ima za cilj pokazati svijetu da je vehabizam pravi islam, iako u stvarnosti on to nije, te upozorava da saudijske vjerske vlasti aktivno pokušavaju uništiti tradicije i povijest islama samo kako vehabizam predstavile kao pravi islam.

Pandith je također podsjetio da Saudijska Arabija izravno doprinosi i prethodno je pružala logističku i financijsku potporu terorističkim skupinama kao što je ISIL i kritizirao je međunarodnu zajednicu za zatvaranje očiju pred ekstremističkim bandama koje sponzoriraju Saudijci, koje uzrokuju uništenje i smrt na globalnoj razini.

Sa stranica časopisa Foreign Policy Farah Pandith upozorava da će daljnje ignoriranje ovih djela Rijada dodatno povećati terorističke aktivnosti u svijetu.

“Odnos između Saudijaca i ekstremizma nije samo afinitet. Saudijska vlada i pojedinci izravno su podržavali terorističke skupine aktivne na Bliskom istoku i dalje”, zaključio je Pandith, što nije novost, ali jeste kada to piše časopis koji odražava stavove američke vanjske politike.

Foreign Policy

Vehabizam – Zahvaljujući zapadnom sluganstvu do Skandinavije je stigao najopasniji islam

Saudijski princ: “Vehabizam je propagiran na zahtjev Zapada”

Korijeni vehabijske plime u Europi su stari desetljećima i račun dolazi na naplatu

Logicno.com

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close