“Foreign Policy”: Svjetske sile zabrinute zbog nacionalizma Vuka Jeremića

Hiperaktivni Vuk Jeremić, srbijanski predsjednik Generalne skupštine UN, nalazi se u misiji da povrati prestiž Srbije na svjetskoj sceni, piše američki “Foreign Policy”.

Bivši srbijanski ministar inostranih poslova koristi svoju poziciju na čelu svjetskog parlamenta da preinači ulogu Srbije – ukaljanu učešćem u masovnim ubistvima tokom 90-tih u balkanskim ratovima, uključujući masakr hiljada bosanskih muslimana u Srebrenici od strane snaga bosanskih Srba – u žrtvu historije.

U seriji govora i događaja, Jeremić naglašavajući nezgodan položaj Srba u Prvom i Drugom svjetskom ratu, optužujući nedavne zloupotrebe etničkih Srba na Kosovu, objašnjavajući srpsku agresiju u Bosni i Kosovu tokom 1990-tih.

“Kao i mnogi drugi narodi, i moj je prolazio kroz periode tragedije i periode slave, žrtvujući ljude i imovinu daleko iznad svojih sredstava, kad god je trebalo braniti slobodu”, rekao je Jeremić na skupu malih država u oktobru 2012. godine, neposredno pošto je počeo njegov jednogodišnji mandat u UN.

“Jedna čevrtina naše populacije nestala je u Prvom svjetskom ratu, što je ogromna cijena za naš razvoj. U Drugom svjetskom ratu blizu milion Srba nestalo je pod fašizmom”.

Ali, dok se Jeremić sprema za konferenciju o međunarodnoj pravdi na visokom nivou idućeg mjeseca – za koju kritičari očekuju da će je Jeremić iskoristiti kako bi okrivio tribunal UN da je optužio više od 90 Srba, uključujući i bivšeg predsjednika Slobodana Miloševića, koji je umro 2006. godine u zatvorskoj ćeliji u Hagu – on se suočava i sa negodovanjem vlada i međunarodnih pravnika koji osećaju da zloupotrebljava svoj položaj kako bi istakao svoje uske nacionalističke interese.

Proteklih dana, nekoliko međunarodnih pravnih eksperata – uključujući Song Sang-Hjuna, predsednika Međunarodnog krivičnog suda – koji su prvobitno potvrdili prisustvo konferenciji ipak su odustali od dolaska. Mnoge vlade, uključujući vladu SAD i članice EU, sada razmatraju da li da pošalju diplomate nižeg ranga, kako bi izrazili neslaganje sa Jeremićevom retorikom.

Međunarodno nezadovoljstvo proističe iz Jeremićeve reakcije na odluku Međuanrodnog tribunala o oslobađanju dvojice hrvatskih generala, Ante Gotovine i Mladena Markača. Kontroverzna odluka izazvala je kritike i od strane sudskih eksperata koji smatraju da je apelacioni sud pogrešio.

Međutim, Jeremić je odlučio da ode korak dalje, sazivajući glavnu konferenciju u UN o međunarodnoj pravdi i pomirenju za 10. april, koja će, sudeći po njegovim porukama na “Twitteru”, poslužiti kao mesto za denunciranje odluke haškog tribunala.

Jeremić pokušava da zloupotrebi UN

Datum Konferencije se podudara sa 72. godišnjicom osnivanja Nezavisne Hrvatske Države, što je izazvalo sumnju među diplomatama UN da Jeremić namjerava da pretvori svjetski parlament u forum za kritikovanje suda u Hagu. Učesnici konferencije plaše se i da Jeremić ima namjeru da pretvori UN u mjesto za vidanje rana iz srpske prošlosti, kao i za utiranje puta za svoj povratak u srpsku politiku kada se vrati kući.

“Opšta je procjena da Jeremić, još jednom, pokušava da zloupotrijebi UN za svoje političke ciljeve kod kuće. Njega ne zanima duboka i uravnotežena debata o međunarodnoj pravdi i pomirenju”, rekao je jedan evropski diplomata.

Jeremić se suočava sa najvećim izazovom od kad je na čelu Generalne skupštine UN. U intervjuu za “Turtl bej” rekao je da konferenciju, koju je sazvao kako bi se naučile lekcije iz 20-godišnjeg eksperimentisanja UN sa krivičnim sudovima, napadaju neimenovane uticajne države, koje vrše pritisak na ključne učesnike, uključujući predsjednika haškog suda, da odustanu od dolaska na konferenciju.

Među onima koji su otkazali dolazak nalaze se predsjednica Skupštine država članica Međunarodnog krivičnog suda, Tina Intelman; specijalni savjetnik generalnog sekretara UN za prevenciju genocida, Adama Dieng; izvršni direktor HRW-a, Kenet Rot i advokat generalnog sekretara UN, Patriša O’Brajen.

– Nekim ljudima je neprijatno zbog datuma. Datum na mnoge načine simboliše zlo i nezadovoljenu pravdu iz Drugog svjetskog rata. Zamislite kad bi neko rekao da nam je neprijatno zbog Dana sjećanja na holokaust jer se ljudi osećaju neprijatno – rekao je Jeremić.

Konferencija treba da otpočne javnim zasjedanjem u kome sve 193 članice UN imaju mogućnost da govore. Za popodne Jeremić je zakazao sjednice dvije komisije kako bi mogla da se vodi detaljnija diskusija. Delegati smatraju da je lista neujednačena, jer omogućuje kritikovanje tribunala sa ciljem da se sud javno optuži.

avaz

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close