Foreign Policy: Obama, zaustavi Putinovu lutku na koncu i spriječi novi rat na Balkanu

Utjecajni američki magazin Foreign policy u svom posljednjem broju raspisao se o trenutačnom stanju u Bosni i Hercegovini, a povod je Dodikov referendum kojim bi se dovelo u pitanje postojanje Suda i Tužiteljstva Bosne i Hercegovine.

 Za autora Jamesa Lyona nema dileme, referendum u Republici Srpskoj zapravo je referendum o samostalnosti tog entiteta. Uostalom, sam Milorad Dodik je i najavio da će se narod i po tom pitanju službeno očitovati 2018. godine.

Jedina osoba sa zakonskim ovlastima koja može zaustaviti referendum je visoki predstavnik međunarodne zajednice za Bosnu i Hercegovinu Valentin Inzko, ali ni on još uvijek ne zna što napraviti. Drugim riječima, Bruxelles i Washington još nisu smislili odgovor koji će uvjeriti Dodika da otkaže referendum, kao da se potajice nadaju da će Beograd zaustaviti cijeli ovaj ‘cirkus’. Ali, navodi FP, i to je pucanj u prazno, jerAleksandar Vučić otvoreno simpatizira Dodika nadajući se da će, nakon gubitka Kosova, dobiti Republiku Srpsku…

FP Dodika opisuje kao nacionalista koji je od trenutka kada je brigu o BiH preuzeo primarno Bruxelles (od 2006. godine) cijelu svoju karijeru podredio potkapanju Federacije BiH, sprečavanju bilo kakvog napretka, blokiranju reformi, ali i jačanju ustavnih prava Republike Srpske. U svojoj velikoj borbi podržava ga čovjek kojeg se Zapad i Washington najviše boje – Vladimir Putin. Najbolji dokaz je veleposlanik Rusije u Sarajevu, Pjotr Ivancov, koji je otvoreno izrazio simpatije prema ideji Milorada Dodika. Uostalom, zar Rusija nije uložila veto na UN-ovu rezoluciju koja je masakr u Srebrenici proglasila genocidom, pita se autor FP-a.

Podržavajući Dodika, Putin je dobio mogućnost da izazove probleme Zapadu bez imalo ulaganja i s vrlo malo diplomatske energije. A to je već viđen scenarij, piše FP.

– Dogodilo se to u Abhaziji u Gruziji, dogodilo se u Pridnjestrovlju u Moldaviji i, evo na kraju, na Krimu u Ukrajini – piše magazin.

Putin je misli usmjerio prema RS-u nakon što je shvatio da Crna Gora sigurno ulazi u NATO. Želi povući crtu i ne dopustiti da mu pobjegne još jedan ‘saveznik’. Međutim, Putinov utjecaj i mogući referendum mogao bi biti okidač novih sukoba u regiji i konačnom kraju Daytonskog sporazuma, piše FP.

Magazin piše da u cijeloj priči Zapad ima još jednu jaku kartu za odigrati – upravo Daytonski sporazum. Ukoliko Dodik nastavi s referendumom, to bi bilo strogo kršenje tog ugovora koji je okončao rat i u tom slučaju legitimnost Republike Srpske pala bi u vodu. U tom slučaju njegova zemlja bi bila, navodi FP, puka genocidna tvorevina.

– Upozorenja nisu dovoljna. Zapad mora pronaći način kako zaustaviti Putinovu lutku na koncu koja će destabilizirati cijeli Balkan i stvoriti temelje za novi konflikt u budućnosti. S obzirom da se EU trenutačno bavi važnijim stvarima, samo snažan američki angažman može spriječiti budući slom u BiH i spriječiti da Putin uzme ponuđeno – piše Foreign policy uz zaključak:

– Zapad mora pronaći novi način kako utjecati na Bosnu. To zahtijeva veliku energiju i predanost, ali nije nemoguće. SAD kao jamac Daytonskog mirovnog sporazuma moraju imenovati posebnog izaslanika za regiju koji bi okupio zapadne saveznike i zaustavio Dodikove planove. Također, Zapad treba prijetiti financijskim, administrativnim i kaznenim sankcijama protiv svih bosanskih političara koji krše Daytonski sporazum. Treće, možda i najvažnije, posebni izaslanik mora još jednom prijeći preko cijelog Daytonskog sporazuma i prepraviti sve njegove nedostatke kojih ima podosta.

 

(Jutarnji)

 

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close