Fojnica sve zanimljivija gostima iz arapskih zemalja – 120.000 noćenja za 8 mjeseci

U osam mjeseci ove godine na području općine Fojnica ostvareno je više od 120.000 noćenja, što potvrđuje da je ovo poželjna destinacija za brojne goste iz naše zemlje i inozemstva.

Dužina boravka

Ovaj gradić u srednjoj Bosni posjeduje idealne uvjete za razvoj svih vidova turizma, počev od zdravstvenog, kongresnog, planinarskog, vjerskog itd.

Od ukupnog broja noćenja, čak 97.770 ostvareno je u hotelu „Reumal” i „Nova bolnica”, što je za osam posto više gostiju u odnosu na isti period prošle godine. Prosječna dužina boravka gostiju je 10 dana. U „Aquareumalu” je za isti period ostvareno 19.738 noćenja, 8,2 posto više nego lani, a prosječna dužina boravka gostiju je četiri dana.

– Gosti su uglavnom domaći, ali imamo posjetioce i iz Slovenije, Hrvatske, Srbije, iz zemalja Evrope, najviše iz Švedske, ali bilo je i Amerikanaca. Ove godine je povećan broj gostiju iz Kuvajta, Saudijske Arabije i Egipta. Od gostiju iz arapskih zemalja, ove godine prednjače oni iz Libije, jer imamo saradnju s Komitetom za ranjenike iz Libije. Prema podacima o posjećenosti, Fojnica godišnje ostvari više noćenja od Neuma, našeg jedinog grada na Jadranu – rekli su nam u „Reumal groupu”.

Privatni smještaj

Fojnica, inače, raspolaže s više od hiljadu ležaja smještajnog kapaciteta, od čega su u hotelu „Reumal”, „Nova bolnica” i „Aquareumal” 722 ležaja, hotel „Stari grad” ima 50 ležaja, koliko ima i motel „Brusnica” i vila „Iriss”, dok galerija „Central” posjeduje 20 ležaja. Ovom broju se može dodati i nekoliko stotina ležaja u privatnom smještaju. Uskoro će kapacitet biti povećan za 120 ležaja u okviru hotela „Nature” koji je u izgradnji.

avaz

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close