Fojnica: Susreti Zija Dizdarević od 23. do 25. studenog

Kao i prethodnih godina u znak sjećanja na književnika Ziju Dizdarevića, 23. studenog u Fojnici bit će otvorena kulturna manifestacija ‘Susreti Zija Dizdarević’.

Susreti će tijekom tri dana, do 25. studenog, donijeti književne večeri i promocije knjiga, susrete pisaca s učenicima osnovnih i srednjih škola, izložbe slika i fotografija, te druge sadržaje. Također, bit će proglašeni pobjednici natječaja za kratku priču – pripovijetku, koji se svake godine raspiše u okviru ove manifestacije.

Na ovogodišnji natječaj je pristiglo 96 kratkih pripovijetki od autora iz cijele BiH, kao i iz susjednih zemalja, Europe, pa čak i iz SAD-a. Manifestacija će biti otvorena književnom večeri na kojoj će biti predstavljena knjiga autorice Lane Bastašić iz Banja Luke.

Narednu večer bit će upriličen program Novo čitanje klasika bh. književnosti posvećeno Vitomiru Lukiću, a uvodničari na ovom skupu će biti Marko Vešović i Mevlida Đuvić, a istu večer gost Susreta je Marko Vešović.

Za posljednju večer Susreta planirana je svečanost, te izložba fotografija Kemala Hadžića, jednog od najznačajnijih kroničara ratnih dešavanja. Također, bit će predstavljen ‘Godišnjak’ u kojem se objedinjuju sadržaji s prošlogodišnje manifestacije.

Žiri za izbor najbolje kratke priče izdvojio je pet rukopisa pod nazivima – ‘Arzija je bila dobra žena’, ‘Delicattesen’, ‘Kinematika slobode’, ‘Lice’ i ‘Vampir’, koji su ušli u uži krug ocjenjivanja. Za tri najbolje pripovijetke organizator je osigurao novčane nagrade, prvo mjesto 2000, drugo mjesto 1500 i treće mjesto 1000 KM.

“Ovaj susret je jedina književna institucija koja njeguje kratku priču, kao žanr i nastoji očuvati bosansko društvo i bosansku kulturu koja propada”, kazao je predsjednik Programskog savjeta Hadžem Hajdarević. Iz Upravnog odbora su naglasili da je moguće eventualno pomjeranje datuma početka manifestacije.

Fena

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close