Fojnica dobija jedinstven hotel “Nature” sa modernim sadržajima vrijedan oko 20 mil KM

Fojnica će uskoro dobiti jedinstven hotel u BiH. Naime, za nekoliko mjeseci biće otvoren hotel “Nature concept“, novi u okviru “Reumal” grupacije, a koji će se nalaziti u produžetku apartmanskog naselja “Aquareumal”. Kako kaže za “eKapiju” Edin Huseinbašić iz “Aquareumala”, završena je prva faza radova sa centralnim sadržajima, a puštanje u funkciju očekuje se u narednim mjesecima.

– Nakon završetka sezone, ulazi se u drugu fazu, u kojoj će se raditi samo na smještajnim kapacitetima, u lameli 2, sa još 60 apartmana.

Investicija, čija se vrijednost procjenjuje na oko 20 mil KM, dolazi od “Aquareumala”, a epitet nesvakidašnjeg hotela dolazi zbog prakse koja se po prvi put primjenjuje u hotelskom poslovanju u BiH. Naš sagovornik kaže da su svjetske ideje prilagodili našim uslovima, a riječ je o tome da je svaki apartman podjeljen na 52 suvlasnička djela, prema broju sedmica u toku jedne godine. Redni broj sedmice je precizno određen i period koji ona obuhvata. Predmet kupoprodaje je, samim tim, period od 7 dana.

– Kupovinom suvlasničkog dijela (sedmice) kupac stiče pravo upisa u zemljišne knjige Fojnice, kao suvlasnik nad apartmanom- kaže Huseinbašić.

Ugovor se može potpisati prema dva modela. Osnovni model podrazumjeva da ugovarači ugovaraju raspodjelu ukupnog sedmičnog prihoda od korištenja apartmana u odnosu 78% u korist vlasnika (suvlasnika) apartmana i 22% u korist nosioca izgradnje koji mu pripadaju na ime svih agencijskih poslova. Ukupan sedmični prihod predstavlja cijenu korištenja apartmana prema gostu za predmetni period. Vlasnik (suvlasnik) apartmana je saglasan da nosilac izgradnje na ime tekućeg održavanja kompleksa i apartmana u predmetnom periodu naplaćuje sedmični paušal, prema važećem cjenovniku. Vlasnik (suvlasnik) apartmana je obavezan da zaključi polisu osiguranja apartmana od požara, poplave, zemljotresa, loma, krađe i sl.

Modelom “puno za prazno” “Aquareumal” garantuje 90% popunjenosti sedmičnog kapaciteta i ekvivalentan prihod koji će sufinansijer ili treće lice koje on odredi koristiti kroz usluge “Aquareumala”.

Bez obzira na odabrani model iznakmljivanja, suvlasnik može koristiti apartman, kao i ostale usluge “Aquareumala” u periodu koji odgovara njegovim mogućnostima, jednokratno ili višekratno, uz prethodnu najavu.

Osnovna cijena suvlasničkog dijela (sedmice) iznosi 3.300 KM.

Sadržaj hotela

Hotel će biti izgrađen na zemljištu površine 4.000 m2, a idejno rješenje radio je arhitekta Nedim Hadžiabdić. Na prvoj etaži nalaziće se recepcija, lobby i prateći prodajni sadržaji. Slijedi, na drugoj etaži, bazen sa vodenim efektima, uz koji će se nalaziti aqua bar galerija. Neće nedostajati ni prostora za uživanje i relaksaciju tijela, jer će već u trećoj etaži goste iznenadtiti jedinstven velnes program, a Huseinbašić nam je rekao da takav velnes centar nije viđen do sada u BiH.

Onaj smještajni dio hotela sadržaće 120 apartmana, koji su smješteni u dvije lamele, sa po šest spratova. Svaki apartman ima površinu od 29 m2 i terasu od 12 m2.

Hotel je povezan “toplom vezom” sa postojećim zanatskim centrom, gdje će biti locirani kongresni sadržaji sa kapacitetom od 700 mjesta, kao i ugostiteljski segment. Prema standardizaciji i kategorizaciji, “Nature” ispunjava uslove hotela sa 5 zvjezdica.

Inače, kompleks “Aquareumal” sa turističko-rekreativnim, kongresnim, ugostiljskim, i sportsko-zabavnim sadržajima nalazi se vrlo blizu samog centra Fojnice. U ponudi ima 74 apartmana, koji su kategorisani prema površini i nose nazive Terra, Aeris, Flamma i Aqua. Osim apartmanskog dijela, tu je i tržni centar, kao i akvapark i velnes centar. “Aquareumal” nudi i medicinske usluge, a od davnina se fojnička voda koristi u ljekovite svrhe.

Na oko 40 kilometara udaljenosti od Sarajeva, dolazak u Fojnicu garantuje potpuni užitak u ljepotama netaknute prirode. Bogata istorija, kulturno-istorijski spomenici i bosanska tradicija daju poseban pečat odmoru koji se provede u ovom mjestu.

T.B. – ekapija

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close