FM SDP Visoko: Idemo naprijed. Štedimo na mladima.

Nakon izbacivanja stipendija za nadarene studente iz budžeta za 2013. godinu, aktuelna vlast je odlučila da iskoristi zakonski propisano radno vrijeme te “fiskalnu disciplinu” demonstrira ponovo nad mladima, ovaj put kroz “uštede” i na prijevozu studenata.

Protekle godine, vijećnici Socijaldemokratske partije na inicijativu Foruma mladih SDP-a OO Visoko, izborili su amandman na budžet za 2012. godinu kojim je predviđeno da najbolji visočki studenti prvi budu prepoznati od strane općinskih organa kroz mogućnost apliciranja za stipendije namijenjene nadarenim studentima. U to vrijeme, ta ideja je prepoznata kao progresivna i ocijenjena veoma pozitivno od učesnika javnog života, uz zaključak da je ulaganje u najbolje studente jedna od najisplativijih investicija koje Visoko može napraviti.

U međuvremenu, desili su se izbori, koji su očekivano donijeli puno obećanja i omladinskih druženja u prepoznatljivim objektima, uz najavu da Visoko za mlade jednostavno mora učiniti više, ako se bilo kakav progres želi postići. Na žalost, predizborna obećanja su “opstala” samo do usvajanja budžeta za 2013. godinu te je vladajuća garnitura odlučila da je prioritet za Visoko ipak zapošljavanje još pogodnih kadrova u ionako glomaznu općinsku administraciju.

Stipendijski program za nadarene studente je izbačen iz budžeta, uz odbijanje svih prijedloga SDP-a koji su govorili o načinima za osiguranje sredstava, jer se javni novac za godišnje plate službenika ipak nekako morao “pronaći” u budžetu. Pogađate, između ostalog, pronašao se upravo i u stipendijama za nadarene studente.

Sramotan odnos Visokog prema svojim najboljim studentima samo je potvrđen krajem februara, kada je općinska načelnica primila nadarene studente te održala govor o važnosti učenja i ambicijama vlasti kada je u pitanju dalja podrška studentima, pritom ne spomenuvši da su to zadnje stipendije koje će studenti primiti.

Aktuelna vlast, na žalost, ovih dana je otišla i korak dalje, očito uvjerena da se na studentima mogu napraviti dodatne uštede. Nakon zaustavljanja procesa ovjeravanja potvrda za autobuske karte sa popustom tokom zimskog raspusta, kada su inače studenti uglavnom imali ispite, vlast odlučila da sufinansiranje za autobuske karte smanji sa 40% na 20%, pritom kreirajući još veći pritisak na studente i roditelje. Ovo, definitivno, nije način na koji se podržavaju mladi te promovira ideja o učenju.

Forum mladih OO SDP BiH Visoko

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close