Flaširana voda – Gotovo 430 puta skuplja od one s česme, a manje kvalitetna!

Trend kupovanja u BiH u konstantnom porastu

Iako je Bosna i Hercegovina među najbogatijim evropskim državama po količini pitke vode, trend kupovanja flaširane vode konstantno raste. Sve češće se može čuti da je flaširana voda kvalitetnija i zdravija od one s česme, što se uzima kao jedan od najvećih razloga porasta njene potrošnje. 

Otapanje toksina

S druge strane, kupovanje vode u bocama smatra se suvišnim zbog kvalitete jednake ili niže nego kod vode iz vodovoda, kao i zbog otapanja toksina iz ambalaže, što šteti zdravlju.

I dok proizvođači i marketinške agencije tvrde da su flaširane vode čistije i zdravije, dokaza za to je malo, što su nam potvrdili i iz Zavoda za javno zdravstvo FBiH.

– Većina flaširanih voda podliježe nekim tretmanima prije flaširanja, čak i hemijskim, pa je u tom slučaju voda s česme bolja od tako tretiranih voda. Međutim, na tržištu imamo i vode za piće koje se flaširaju bez prethodne obrade, upravo onakve kakve izviru. U ovom slučaju je flaširana voda bolja od one s česme – kazali su nam iz Zavoda.

Također, naveli su da i vode iz boce i iz vodovoda prolaze sve vrste kontrola.

– Flaširana voda i voda s česme analiziraju se na zdravstvenu ispravnost, kvalitet, mikroelemente i radioaktivnost. Kontinuiranu kontrolu vode s česme vrše laboratoriji JKP “Vodovod” i kantonalni zavodi za javno zdravstvo, dok superanalize, prema zahtjevu, vrši laboratorij Zavoda za javno zdravstvo FBiH. Kriterije koji se koriste za kontrolu vode za piće određuju Pravilnik o prirodnim mineralnim i prirodnim izvorskim vodama i Pravilnik o zdravstvenoj ispravnosti vode za piće – pojasnili su iz Zavoda.

Različite cijene

Poražavajuće zvuči i podatak da je BiH u prvih šest mjeseci ove godine uvezla vode u vrijednosti od 10,6 miliona KM. Uzmemo li u obzir činjenicu da je cijena kubika vode (hiljadu litara) približno 1,60 KM za domaćinstva u BiH, to znači da bi litar s česme koštao 0,0016 (šesnaesti dio jednog feninga). To znači da je cijena litra flaširane vode u supermarketima skuplja više od 430 puta (od 0,70 do 1 KM).

Autor: E. Ma. – avaz.ba

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close