FIZIČARI IZ CERN-A OBJAVILI: Sigurni smo da smo otkrili Božju česticu!

Od objave otkrića u julu, naučnici u CERN-u prikupili su dva i po puta više podataka koji su ih uvjerili da je to Higgsov bozon. Sada žele istražiti kakav tačno

(BLOIN)

Fizičari iz CERN-a objavili su u četvrtak kako su sada sigurni da su otkrili Higgsov bozon, česticu koja je ključna u otkrivanju zašto je svemir takav kakav je, piše AP. Od objave otkrića u julu, prikupili su još dva i pol puta više podataka koji su ih uvjerili da je to ono što traže, prenosi 24sata.hr.

Ovo su objavili nakon što su proučili podatke iz Velikog hadronskog sudarača čestica koji se nalazi ispod švicarsko-francuske granice. Iz CERN-a kažu kako ovo sigurno je jedna verzija Higgsa, koji se još naziva i ‘Božja čestica’.

Joe Incandela iz CMS-a, jednog od dva tima koji su istraživali Higgsov bozon, kaže da je jasno da se ovdje radi o bozonu, no da imaju još dalek put do toga da otkriju kakav je tačno to Higgsov bozon. Dodaju kako je bitno vidjeti je li to bozon iz Standardnog modela ili jedan od najlakših iz teorija koje idu dalje od Standardnog modela.

Čestica koja je dugo postojala samo u teoriji objašnjava zašto nešto ima masu i jedan je od posljednjih elemenata koji nedostaju u Standardnom modelu fizike.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close