BiHPrivreda

Firma iz Bratunca proizvela oklopno vozilo

U Banjaluci je danas promovisano prvo oklopno vozilo proizvedeno u RS, javio je RTRS. Riječ je o vozilu “Despot”, kompanije Tehnički remont Bratunac (TRB).

Riječ je o najprestižnijem proizvodu na koji su ponosni u TRB-u, rekao je direktor i većinski vlasnik kompanije  Slavenko Ristić.

Prema njegovim riječima, od ideje do današnje promocije prošla je godina dana, a u razvoju vozila učestvovalo je i Ministarstvo unutrašnjih poslova RS.

– Ponosni smo na vozilo, ali i radnike i inžinjere koji su učestvovali u izradi “Despota”, kao krune četvorogodišnjeg rada fabrike – rekao je Ristić.

On je naveo da je TRB za četiri godine rada ponudio međunarodnom tržištu četiri nova prestižna proizvoda – liniju za proizvodnju municije, mašinu za humanitarno deminiranje, pištolj RS9 i “Despota”.

Riječ je o oklopnom multifunkcionalnom vozilu vrhunskih performansi, namijenjenom za obavljanje širokog spektra policijskih ili vojnih zadataka, navode iz kompanije.

Osnovni koncept vozila zasniva se na “višenamjenskoj šasiji sačinjenoj od sklopova pogona i prenosa snage, kao i nezavisnom sistemu oslanjanja koji omogućava visok stepen pokretljivosti u svim vremenskim i terenskim uslovima”.

Veoma je modernog dizajna, dužine 6,05 metara i visine 2,7 metara, sa maksimalnom masom od 14 tona.

“Despot” dostiže brzinu od 120 kilometara na čas, savladava nagib od 50 stepeni, kao i bočni nagib od 30 stepeni, kreće se i po vodi višoj od jednog metra, bez problema savladava vertikalne prepreke visine do pola metra i potpuno je funkcionalan na temperaturama od minus 40 do 50 stepeni Celzijusovih, navodi se u izvještaju.

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close