-TopSLIDEOstali sportoviSport

Finansiranje vrhunskog sporta u BiH: Hoće li vlast podržati zahtjev olimpijske porodice?

Na dnevnom redu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine koja će se održati sutra se između ostalog nalazi i tačka koja se odnosi na finansiranje vrhunskog sporta BiH.

Olimpijska porodica, odnosno sportski strukovni savezi BiH predvođeni Olimpijskim komitetom BiH očekuju da Parlament BiH jednoglasno podrži zahtjeve i poduzmu hitne mjere na izmjeni Zakona o sportu i kreiranju boljeg ambijenta za sport koji će konačno riješiti pitanje sistemskog finansiranja vrhunskog sporta BiH.

Inače, jedina organizacija na državnom nivou koja permanentno skrbi o sportu i sportistima i u skladu sa svojim nebudžetskim mogućnostima radi na sistemskom finansiranju vrhunskog sporta je Olimpijski komitet BiH. S tim u vezi Olimpijski komitet BiH je krajem novembra prošle godine organizovao okrugli sto na temu “Sistemsko finansiranje sporta u BiH” na kojem su učestvovali svi predstavnici sportskih strukovnih saveza BiH, najeminentniji sportisti i olimpijci, novinari, kao i vrlo rijetki resorni ministri nadležnih za sport (predstavnik Ministarstva porodice, omladine i sporta RS, Ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo, predstavnik Ministarstva kulture i sporta ZE-DO kantona), a iako su svi bili pozvani.

Učesnici ovog eminentnog sportskog skupa su izrazili jedinstven stav da je neophodno postupiti prema zaključcima okruglog stola kako slijedi da se: uveća budžet za sport na svim nivoima vlasti BiH u skladu s prosjekom Evropske unije koja iznosi 1 posto od ukupnog državnog što bi na državnom nivou iznosilo minimalno 10,7 miliona KM; usvoje adekvatni kriteriji za dodjelu sredstava, gdje sredstva s državnog nivoa trebaju biti isključivo namijenjena za Olimpijski komitet BiH, Sportske saveze BiH i Paraolimpijski komitet BiH, što preporučuju i entitetskim nivoima. Sredstva bi se koristila za pripreme, nastup i nagrade reprezentativnih selekcija iii reprezentativaca (olimpijaca) uz permanentnu kontrolu tokova novca i utroška sredstava; sredstva moraju biti operativna sukcesivno najkasnije od 1. januara za predstojeću godinu, a ne u decembru kada su gotovo sva takmičenja i aktivnosti završene; izdvoje značajna sredstava od igara na sreću, a posebno sportskih kladionica koje koriste sport, sportiste i sportske manifestacije kao osnovno sredstvo funkcionisanja i izvor dobiti…

Ovi zaključci su proistekli iz komparativne analize finansiranja vrhunskog sporta u zemljama iz okruženja. Na prvi pogled postaje jasno zašto zemlje iz okruženja imaju daleko bolje vrhunske rezultate u odnosu na nas u proteklih 30 godina. Da tuga bude veća, naše komšije su za nas nedostižni u smislu finansiranja sporta, a oni sami su na dnu ljestvice finansiranja sporta u Evropi (Eurostat).

Prema dostupnim podacima Slovenija će za ovu godinu izdvojiti 17 miliona KM za potrebe Olimpijskog komiteta Slovenije dok će lokalne zajednice za sport izdvojiti preko 200 miliona KM (izvor OK Slovenije). Budžet Hrvatskog olimpijskog komiteta je za 2021. godinu iznosio 51,8 miliona KM. Ministarstvo Republike Srbije je za ovu 2023. godinu izdvojilo 84 miliona KM od čega će Olimpijskom komitetu Srbije pripasti 4,32 miliona KM, a sportskim savezima Srbije oko 30 miliona KM. Za nacionalne penzije je izdvojeno oko 19 miliona KM. Za organizaciju međunarodnih takmičenja u Srbiji 3 miliona KM… (izvor OK Srbije). Makedonija izdvaja za sport preko Agencije za omladinu i sport oko 30 miliona KM od čega Olimpijski komitet Makedonije dobija oko 200.000 KM samo za rad kancelarije (izvor OK Makedonije); Crna Gora izdvaja za nacionalne sportske federacije, Olimpijski i Paraolimpijski komitet oko 7,8 miliona KM, od čega se izdvaja 600.000KM za rad kancelarije Olimpijskog komiteta Crne Gore (izvor OK Crne Gore).

Učesnici ovog skupa su tada poručili čitavoj javnosti da je osnovna odgovornost za vrhunske sportske rezultate na licima i institucijama koji kreiraju, usvajaju i realiziraju budžete za vrhunski sport na svim nivoima, a posebno na državnom nivou.

Klix

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close