File: Bh. predstavnici nisu ispunili obaveze

Predstavnici BiH nisu ispunili glavne obaveze koji su preuzeli na sebe u toku našeg prvog sastanak, prvog dijalog koji je u junu mjesecu održan u Briselu

(Anadolija)

Komesar za proširenje Evropske unije (EU) Stefan File izjavio je nakon završetka današnjeg drugog dijaloga na visokom nivou o procesu pristupanja Bosne i Hercegovine Evropskoj uniji (EU) da “odlazi ohrabren napretkom koji je postignut u prethodnom periodu u Bosni i Hercegovini”.

File je potom konstatirao da, nažalost, predstavnici BiH nisu ispunili glavne obaveze koje su na sebe preuzeli na sastanku u Bruxellesu koncem juna ove godine. Sastanak sa bh. liderima ocijenio je kao “veoma bitan i konstruktivan”.

“Naš drugi sastanak dijaloga na visokom nivo o pristupnom procesu je jasan signal naše snažene predanosti vašoj zemlji i stanovnicima Bosne i Hercegovine. Veliki broj političkih, ekonomskih i društvenih reformi će biti  neophodan. Morat će biti proveden u idućem godinama u evropskih integracija BiH. Međutim, nažalost, predstavnici BiH nisu ispunili glavne obaveze koji su preuzeli na sebe u toku našeg prvog sastanak, prvog dijalog koji je u junu mjesecu održan u Bruxellesu. I dalje ne postoji dogovor o implementaciji presude u slučaju “Sjedić-Finici”, model za mehanizam koordinacije za sve nivoe vlasti u BiH na pitanjima koja se tiču EU i dalje nije predložen. To će dovesti do dodatnog odlaganja evropskih integracija vaše zemlje”, rekao je , uz ostalo File.

Evropske integracije

Bilo kakvo bilo, kazao je File, perspektiva članstva Bosne i Hercegovine u Evropskoj uniji (EU), i dalje ostaje realistična.

“Međutim, zadaci koji postoje neće se promijeniti. Mapa puta iz juna i dalje ostaje validna. Želio bih iskoristiti ovu priliku da pozdravim ojačan angažman lidera političkih stranaka na onome što su uradili u prethodnom periodu na promoviranju aktivnosti koje se tiču evropskih integracija, na tome što i dalje postoji predanost u smislu segmentiranja događaja koji su pred nama, onoga što tek treba da se uradi i načina na koji treba da se završi. Želim još jednom da naglasim da implementacija presude u slučaju “Sejdić-Finici” je neophodna za eliminaciju diskriminacije protiv manjina. Kredibilna aplikacija BiH za članstvo u EU ne može biti podnesena prije nego dođe do implementacije ove presude”, rekao je File.

On je, nadalje, pozdravio sveobuhvatne tehničke aktovnosti od strane svih nivoa vlasti u BiH.

“U smislu odgovora na upitnik koji je predstavljao jako dugu listu pitanja koja su se ticala okoliša i javnih nabavki, mi smo i pripremili ove upitnike i pitanja.  Time ćemo ilustrirati kako će proces pristupanja izgledati u konkretnim i praktičnim uvjetima. Dobar kvalitet rada vaših eksperata je pokazao da BiH ima neophodne kapacitete da nastavi raditi s nama u procesu pristupanja EU. Spomenuti upitnici su potvrdili ono što sam ja već rekao u Bruxellesu u junu. Dakle, ne postoji nikakva prepreka da BiH provede dugi proces pristupa kao država koja ima decentraliziranu strukturu. Jedini preduvjet za ovo je pouzdana i efektivna koordinacija sa svih nivoa vlasti u skladu s njihovim ustavnim kompetencijama. Da bi se ovaj cilj ostvario zadatak je vaših institucija i vođa političkih partija da ovu i sprovedu u djelo”, poručio je File.

Izvoz u EU

Prema njegovim riječima, nedostatak koordinacije  i nejasna podjela odgovornosti pogotovo u prošlosti je “jedan od glavnih razloga zašto poljoprivredni proizvodi, odnosno proizvodi biljnog i životinjskog porijekla ne mogu biti izvezeni u EU”. To uključuje i Hrvatsku od 1. jula iduće godine.

“Međutim, i dalje postoji čvrsta spremnost svih učesnika u procesu da nastavimo s trilateralnim sastancima. To , inače, praksa koju smo započeli u septembru ove godine. Dakle, sastanci između predstavnika Hrvatske, BiH i EU o kontroli granica. Činjenica da će se granica EU pomjeriti do BiH neće predstavljati u budućnosti izazov za BiH, već prednost koju treba iskoristiti na pravi način”, podvukao je.

File je nadalje podsjetio je da je evropska integracija nešto od čega bi svi građani BiH trebali imati koristi.

Duga lista

“Reforme koje budu sprovedene će pomoći BiH da postane konkurentna, stvarajući nova radna mjesta, osiguravajući bolje obrazovanje, efikasno pravosuđe… Ovo je jedna jako duga lista…Upravo zbog tog je odgovornost na institucijama i političkim vođama BiH da poduzmu neophodne korake da se ovo i desi. Ovaj drugi sastanak je predstavljao novi trenutak u smislu evropskih integracija i svih aktivnosti koje se provede u BiH na tom planu”, naglasio je on.

Upitan o rokovima koje je dao bh. liderima, File je kazao da “nema vještačkih rokova s naše strane”.

“Oslanjam se na kolege u BiH da postave ambiciozne rokove, da se dogovore i da ih postave. Istovremeno, moram reći, svi su svjesni, implementacija presude u slučaju “Sejić-Finci” nije nešto što se može odugovlačiti. Rješavanje ovog problema ima direktne veze s evropskim aspiracijama. Vjerujem da će jasno rješenje biti ponuđeno u slijedećim mjesecima. Čuo sam nekoliko konstruktivnih prijedloga”, zaključio je File.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Vjeokoslav Bevanda smatra da je BiH napravila veliki napredak u procesu izgradnje integracijskog mehanizma.

“Raduje me atmosfera u kojoj je dijalog vođen, konkretnost i korektnost. Vijeće ministara će imati snažnu podršku nove parlamentarne većine za sve prijedloge na eveopskom putu BiH”, rekao je Bevanda.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close