NogometSport

FIFA: Prijelazni rokovi više neće biti isti

FIFA ĆE OPET MIJENJATI PRAVILA Prijelazni rokovi više neće biti isti

 

FIFA-in predsjednik Gianni Infantino najavio je nove promjene u svijetu nogometnih transfera kako bi se osigurala bolja regulacija i spriječili korupcija, mito i pranje novca.

I ove zime nogometni klubovi rušili su rekorde, pomaknute su granice, troše se milijarde, a sa zaradom klubova i nogometaša raste i dio kolača kojeg uzimaju posrednici i menadžeri. Upravo će oni biti sljedeći na udaru FIFA-e.

Infantino je rekao da su protekle godine klubovi razmijenili oko 6,4 milijarde dolara trošeći na transfere, a čak 500 milijuna dolara pripalo je agentima i posrednicima.

“Povećanje provizije za agente ide u krivom smjeru. Mnogi se agenti slažu sa mnom i željeli bi bolji nadzor. To je pitanje nogometnog ekosustava. Danas nema pravila”, rekao je Infantino za ESPN.

“Svatko može raditi što želi. Stvarnost pokazuje da su prisutni rizik od mita, korupcije i pranja novca. Ne govorim to napamet, postoje izvješća mnogih država koja to dokazuju. Možete reći da je sustav zdrav jer se vrti sve više novca, ali trendovi su zabrinjavajući. Zato moramo djelovati.”

Infantino je izrazio zadovoljstvo odlukom engleskih klubova koji su podržali promjene i traže ukidanje zimskog prijelaznog roka. Najavio je i da će FIFA skratiti ljetni prijelazni rok.

“Sretan sam zbog tog prijedloga. Ima smisla, na početku sezone želite znati koje igrače imate u momčadi. Ne biste trebali moći mijenjati igrače nakon dva-tri tjedna ili mjeseca ili riskirati da izgubite najboljeg igrača. To nije u redu. Moramo štititi vrijednosti koje čine nogomet i njegov integritet.”

“Važno je donijeti ograničenja veličine momčadi i broja posudbi igrača. Svima je u interesu da najbolji igrači igraju, a s tolikom koncentracijom najboljih u samo par liga, to nije slučaj. Moramo preispitati i pravila o domaćim igračima kako bismo našli ravnotežu”, dodao je Infantino.

 

Index

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close