Ostali sportoviSport

Fetahović i Bošnjak korak bliže plasmanu na OI

Bosanskohercegovački bokseri Adem Fetahović i Džemal Bošnjak pobijedili su svoje protivnike u drugom kolu svjetskih kvalifikacije za olimpijski turnir, koje se održavaju u Bakuu i tako ostali u utrci za plasman u Rio.

Fetahović je u velter kategoriji (do 69 kg) u drugom kolu pobijedio Belgijanca Messaoudija jednoglasnom odlukom sudija, dok je Bošnjak u drugom kolu poluteške kategorije (do 81 kg) bio bolji od Poljaka Szwedowicza.

Preostala dvojica bh. boksera koji su nastupili u Bakuu – Dašo Simeunović i Ali Jež, zaustavljeni su u prvim mečevima.

Fetahovića i Bošnjaka sada očekuju mečevi šesnaestine finala u kojima će pokušati ostvariti nove pobjede koje bi ih približile korak bliže nastupu na olimpijadi.

Fetahović nastupa već večeras, kada se sastaje s Albancem Beqirijem.

– Poslije pobjede nad Belgijancem imam još veći motiv u trećem kolu večeras savladati agresivnog protivnika iz Albanije. Plasmanom među osam najboljih BiH bi se uvrstila u svjetski vrh boksa. Hvala reprezentativnom timu koji je ovdje uz mene – kazao je Fetahović za Fenu.

Bošnjaka naredni meč očekuje sutra kada se sastaje također s Albancem Marinajom.

– Spreman sam. Dobro je što su nam menadžer tima Mensur Peljto i trener Almedin Fetahović omogućili da dođemo nekoliko dana ranije i aklimatiziramo se, tako da sam pobijedio Poljaka Szwedowicza, koji nastupa u Svjetskoj ligi. Dat ću sve od sebe da u narednom meču pobijedim predstavnika Albanije i približim se plasmanu na olimpijske igre – kazao je Bošnjak za Fenu.

Na svjetskim kvalifikacijama u Bakuu, koji su posljednja šansa za plasman u Rio, nastupa 425 boksera iz 108 zemalja.

Plasman na OI izborit će po pet najboljih boksera iz svake ketegorije, osim teške i superteške u kojoj će se plasirati samo šampioni.

( FENA)

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close