Festival MESS kreativnošću spojio mlade iz Sarajeva, Istočnog Sarajeva i Mostara

Danas je u Centru za kulturu Sarajevo završnom prezentacijom završen prvi MESSchool, održan u organizaciji Internacionalnog teatarskog i filmskog festivala MESS u saradnji sa Ambasadom Kraljevine Norveške, a u sklopu projekta UNDIPLOMATIC ART. Prezentaciju su održali srednjoškolci Mostara, šest učenika iz Gimnazije Istočno Sarajevo, četiri učenice Druge i pet učenika Treće gimnazije iz Sarajeva, a pripremali su je sa glumicom i pedagogicom Jasnom Diklić.

«Radionice sa mladim ljudima su uvijek inspirativne i potrebne da bi se uspostavio odnos, prije svega, prema sebi. Otkrivajući svoje kreativnosti, mlad čovjek uspostavlja samopoštovanje, samopouzdanje i samozadovoljstvo», istakla je Diklić nakon održane prezentacije. Također, o teatru su polaznici i polaznice učili i od rediteljice Tanje Miletić-Oručević, koreografa Aleksandra Josipovića, i glumice Sanja Burić.

«Oduševljena sam ovim kratkim projektom koji je povezao učenike i sigurno u njima probudio ljubav prema teatru. Učenici su osjetili koliko mogu dati od sebe, sve je puno pozitivne energije», prokomentirala je rezultate MESSchool Vesna Filipić, profesorica hrvatskog jezika iz Gimnazije Mostar, dok je njena kolegica iz Gimnazije Mostar, Munevera Slato istakla kako su učenici mnoge situacije počeli gledati drugim očima. «Spoznali su ljepotu umjetnosti, ali također i ljepotu različitosti. Shvatili su da ako nešto zaista žele da to mogu svojim radom i trudom postići», zaključila je Slato, inače profesorica bosanskog jezika i književnosti.

U okviru programa MESSchool tokom pet dana održan je niz radionica iz domena teatarske umjetnosti za učenike gimnazije ili srednje škole sa ciljem njihovog upoznavanja sa teatrom i njegovom snagom da neposredno komunicira sa publikom o društveno važnim problemima.
Undiplomatic Art je novi program Festivala MESS koji je nastao sa ciljem prelaženja i prevazilaženja svih nametnutih granica, ograničenja i barijera.
Nastavlja se u martu 2013. programom «Banja Luka – Sarajevo».

www.magazinplus.eu

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close