Visoko

FENA o nesretnom slučaju u podzemnom tunelu Ravne u Visokom

Fondacija “Arheološki park: Bosanska piramida Sunca” saopćila je danas da je u ponedjeljak, 28. marta u 14.50 sati došlo do nesretnog slučaja u podzemnom tunelu Ravne. Pri tome je povrijeđen volonter E.M., inače punac Semira Osmanagića, penzioner GRAS-a.

E. M. je rukovodio zamjenom drvene podgrade novom podgradom na 40 metara od ulaza u tunele. U privremeno nepodgrađenom dijelu, tunel je iz nekog razloga proširivan hilti mašinom i dio stijene se obrušio na njega. Pri tome je on odgurnuo jednog od radnika Fondacije “Arheološki park: Bosanska piramida Sunca” i na sebe primio udarac. Nakon toga je hitno prebačen u hitnu pomoć u Visokom, te odmah potom u Univerzitetski klinički centar u Sarajevu. U momentu pisanja ovog izvještaja on je pri svijesti i njegovo stanje je stabilno.

U trenutku ovog nemilog događaja, voditelj projekta istraživanja dr. Semir Osmanagić se nalazio u Sjedinjenim Američkim Državama. Odmah je zatražio da se obustave daljni geo-arheološki radovi u tunelima dok se ne utvrde sve činjenice. Kao odgovorna osoba za sve što se dešava u Fondaciji, prekinuo je promotivnu turneju u Meksiku i SAD, i prvim avionom se vraća u BiH, gdje će stići u srijedu 29. marta u večernjim satima.

Ovo je prvi incident ove vrste koji se desio u podzemnim tunelima tokom izvođenja procesa čišćenja prahistorijskih tunela u proteklih jedanaest godina. Fondacija veliku pažnju poklanja sigurnosnom aspektu turista, istraživača, volontera i radnika. Stoga se redovno odvijaju aktivnosti na zamjeni sigurnosne podgrade, električnih instalacija, izvode se analize kretanja zraka i prisustva kisika, mikrobiološke analize vode, i druge, a o čemu se javnost redovno obavještava.

Tokom interne analize bit ce utvrđeno zbog čega je tunel u ovoj sekciji bio proširivan. Fondacija će pružiti sve relevantne informacije na uvid vještaku i inspektorima u ovom slučaju, navodi se u saopćenju Fondacije.

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close