BiHPolitikaZDK

Federalni premijer Novalić posjetio je danas općine Žepče i Tešanj

Federalni premijer Fadil Novalić s federalnim ministrima poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudinom Dedićem i prostornog uređenja Josipom Martićem, premijerom Zeničko-dobojskog kantona Mirnesom Bašićem i ministrom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede ZDK Mirsadom Hadžićem posjetio je danas općine Žepče i Tešanj.

Novalić je rekao da je cilj posjeta vidjeti šta se dešava izvan Sarajeva sa sredstvima koje Vlada FBiH ubrizgava u privredu. Istakao je da je Vlada FBiH u 2020. Zeničko-dobojskom kantonu uplatila 60,2 miliona KM grantova, te da je slično planirano i za ovu godinu.

– Ta sredstva su namijenjena za zdravstvo, privredu, infrastrukturu i Vlada FBiH je u tom smislu pojačala svoje prisustvo na nivou kantona i općina – rekao je Novalić tokom posjete farmi za uzgoj junadi Trans expert d.o.o. Žepče.

Dodao je da su privrede Žepča i Tešnja također i veliki korisnici sredstava Vlade FBiH iz dva “korona-zakona”.

– U četiri mjeseca 2021. bila su među najboljim iako smo daleko od rješavanja pandemijske krize – potcrtao je Novalić.

Pojasnio je da je taj trend vidljiv i po rastu prihoda Vlade FBiH, koje nastoje maksimalno vratiti i podržavati privredu.

Ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva FBiH Šemsudim Dedić naveo je da je u 2020. Vlada FBiH investirala u poljoprivredu više od 40 miliona KM, od čega i oko 700.000 KM na gazdinstvu u Žepču koje su danas posjetili.

Najavio je da će i u ovoj godini u poljoprivredu biti uloženo oko 12 miliona KM kako bi bh. poljoprivrednici bili konkurentniji uvoznoj robi.

Premijer ZDK Mirnes Bašić zahvalio je Vladi FBiH na podršci razvoju ZDK-a, rekavši da ZDK ove godine od FBiH očekuje potporu za očuvanje budžetske likvidnosti od 63 miliona KM te 3,6 miliona maraka pomoći Kantonalnoj bolnici Zenica.

Delegacija je posjetila pogone kompanija Madi d.o.o. i Man+Hummel BA d.o.o. Tešanj.

Press služba ZDK

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close