Kultura življenjaLifestyle

Federalni hidrometeorološki zavod izdao narandžasto upozorenje za građane

Federalni hidrometeorološki zavod izdao je narandžasto upozorenje zbog mogućnosti udara jakog vjetra dana 15.11.2019.godine od 19:00 h do 07:00 h narednog dana. Područje koje će zahvatiti jak vjetar je sjeverozapad, zapad, jugozapad i dio centralne Bosne. U navedenim područjima se očekuju olujni udari juga brzine 60 do 80 kilometara na sat. U ostalim područjima jaki udari juga od 40 do 60 kilometara na sat.

Obzirom da područje grada Visoko spada u područja u kojima su mogući jaki udari vjetra, Služba civilne zaštite Grada Visoko upozorava građane da postupaju u skladu sa članom 41. Zakona o zaštiti i spašavanju od prirodnih i drugih nesreća kojim su predviđene mjere lične i uzajamne zaštite građana koje predstavljaju najmasovniji oblik pripremanja i organizovanog učešća građana u zaštiti i spašavanju.

Pod ličnom zaštitom se podrazumijeva da je svaki građanin dužan poduzeti maksimalne mjere i aktivnosti da zaštiti sebe, članove svoje porodice i svoju imovinu.

Pod uzajamnom zaštitom se podrazumijeva međusobna, solidarna pomoć koja podrazumijeva da građanin pruži pomoć i drugim kojima je ta pomoć potrebna.

Posebno se apeluje na pravna lica, koja izvode radove na građevinskim objektima, da ne ostavljaju predmete koji bi usljed jakog vjetra mogli pasti sa krovova i drugih mjesta na objektima, kao i građevinskih skela i tako ugroziti sigurnost prolaznika.

Također, apel građanima da na svojim balkonima i drugim otvorenim prostorima ne ostavljaju predmete koji bi mogli ugroziti nečiju sigurnost, kao i da ne parkiraju svoja vozila u blizini stabala.NARANDŽASTO UPOZORENJE1.Meteorološka pojava za koju se izdaje upozorenje:Vjetar južnog smjera.2.Područje, lokacija, za koju se izdaje upozorenje:Sjeverozapad, zapad, jugozapad, dio centralne Bosne.3.Vremenski interval i datum za koje se izdaje upozorenje:15.11.2019. 19:00h do 16.11.2019. 07:00h.

                                                        4.Napomena:U navedenim područjima su izgledni olujni udari juga brzine 60 do 80 km/h. U ostalim područjima jaki udari juga od 40 do 60 km/h.
Federalni hidrometeorološki zavod BiH
Press Grada Visoko

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close