Federalna vlada SDP – SDA: Lažu da štede!

Federalna vlada SDP – SDA, s premijerom Nerminom Nikšićem (SDP) na čelu, u 2013. godini trošila je ogromna sredstva iz tekuće rezerve ne pridržavajući se vlastitih odluka te Zakona o izvršenju budžeta FBiH, naveli su u izvještaju o radu ove institucije revizori Ureda za reviziju institucija FBiH, koji je objavljen jučer.

Hitni troškovi

Zbog brojnih neregularnosti u radu izvještaj je dobio mišljenje s rezervom.
Federalni revizori, između ostalog, nisu mogli potvrditi da je Vlada sredstva iz tekuće rezerve u cijelosti koristila za hitne i nepredviđene budžetske troškove. Također, nisu mogli potvrditi da je izvršeno izvještavanje o namjenskom utrošku sredstava u skladu s Odlukom o kriterijima raspodjele finansijskih sredstava.

– Vlada FBiH odobravala je sredstva iz tekuće rezerve za namjene za koje su već jednim dijelom odobrena sredstva u okviru tekućih transfera, Federalnom ministarstvu kulture i sporta u iznosu od 335.000 KM i Federalnom ministarstvu za pitanje boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata u iznosu od 100.000 KM – navodi se u izvještaju revizora.

  • 111.295 KM potrošeno na stručne komisije, što je za 27.400 KM više nego prethodne godine
  • 34.450 KM koštala Komisija za administrativna pitanja Vlade FBiH
  • 212.139 KM veći troškovi za kirije nego prethodne godine
  • 96.303 KM potrošene na putovanja u inozemstvo

Konstatirano je i da su sredstva iz tekuće rezerve premijera i zamjenika premijera dodjeljivana fizičkim osobama za socijalnu ili drugu pomoć, raznim udruženjima, mjesnim zajednicama, općinama, što se ne može smatrati hitnim nepredviđenim izdacima.

Bez poziva

Da je Federalna vlada slagala građane da će štedjeti, svjedoči nalaz revizora o tome da su izdaci za materijal i usluge iznosili 1.786.387 KM, što u odnosu na prethodnu godinu predstavlja povećanje za osam posto.

Izdaci za putne troškove iskazani su u iznosu od 117.025 KM, što u odnosu na prethodnu godinu predstavlja povećanje od 45.832 KM ili 64 posto. Od ukupnog iznosa, na putovanja u inozemstvo potrošeno je 96.303 KM, što je za 48.305 KM ili 101 posto više nego godinu ranije. Revizori su utvrdili da u većini slučajeva nema zvaničnih poziva, koji su osnov za službena putovanja.

Službenom Passatu za tri godine kupljeno čak sedam šoferšajbni

Revizori su konstatirali da je za službeno vozilo Passat, koje je dobiveno na ko-rištenje od SDP-a, u 2013. godini dva puta nabavljana šoferšajbna, što je građane koštalo 1.369 KM.
– Šoferšajbna je na istom vozilu tri puta mijenjana u 2012. i još dva puta 2011. go-dine. Za nastanak navede-nog troška nisu prezentira-ni policijski zapisnici o na-stanku štete. Imajući u vidu da je vozilo kasko osigurano, da nije postojao policijski zapisnik o nastanku štete na osnovu kojeg bi popravke platilo osiguranje, a nije utvrđeno ni ko je odgovor-an za nastalu štetu, ne može se potvrditi opravdanost i plaćanja navedenog troška – upozorili su revizori.

Avaz

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close