Federalna uprava policije: Podnesena prijava protiv Jerke Ivankovića Lijanovića

Službenici Federalne uprave policije podnijeli su danas Kantonalnom tužilaštvu u Sarajevu Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu protiv 57 osoba zbog postojanja osnova sumnje da su počinile krivično djelo “organizovani kriminal”, u vezi s krivičnim djelima “zloupotreba položaja ili ovlasti”, “povreda slobode odlučivanja birača” i “krivotvorenje isprave”.

 

Prema saznanjima “Dnevnog avaza” u ovoj grupi se nalazi i Jerko Ivanković Lijanović, potpredsjednik Vlade FBiH i ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.

Postupajući po nalogu Federalnog tužilaštva, istražitelji Federalne uprave policije utvrdili su da postoje osnovi sumnje da je prvoprijavljeni formirao grupu za organizovani kriminal, u koju je pristupilo 56 osoba s područja Federacije BiH, s ciljem vršenja krivičnih djela, a radi stjecanja protivpravne imovinske koristi, čime je oštećen budžet Federacije BiH u iznosu od 2.999.200 KM.

Ova grupa je na nezakonit način, podmićivanjem birača i korištenjem teške imovinske situacije, izvršila utjecaj na odlučivanje birača na Općim izborima 2010. godine.

Prvoprijavljeni je, nakon formiranja vlasti na nivou FBiH, koristeći se svojom pozicijom u vlasti, pristupio izmjenama podzakonskih akata na osnovu kojih je došlo do preraspodjele novčanih sredstava u budžetu, te time stvorio uslove da se određena novčana sredstva u okviru poticaja u poljoprivredi mogu bez posebne kontrole dodijeliti većem broju osoba.

Prvoprijavljeni je potpisao veći broj rješenja o dodjeli jednokratne novčane pomoći na osnovu zahtjeva koji nisu ispunjavali opće i posebne uslove iz Pravilnika o uslovima i načinima ostvarenja novčanih podrški.

Zahtjevi po osnovu kojih su donesena  rješenja su formalno obradili članovi organizovane grupe, od drugoprijavljenog do četvrtoprijavljenog, kao članovi Komisije.

Ostali prijavljeni su, kao članovi organizovane grupe, svaki na svom području, pronalazili potencijalne glasače, ciljajući socijalno interesante grupacije, kojima su obećavali novac i davali upute o načinu glasanja, a potom vršili podjelu novca, saopćeno je iz Federalne uprave policije.

avaz

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close