Federaciji prijeti tužba “teška” milijardu maraka!

Protiv Vlade Federacije Bosne i Hercegovine koja je Savezu osoba s invaliditetom FBiH neustavno otela oko milijardu maraka bit će pokrenuta tužba, dok će se pojedinačne tužbe podnijeti Općinskom sudu u Sarajevu.

Kako je kazao Zijad Arapčić, predsjednik Saveza osoba s invaliditetom FBiH, osim Milorada Živkovića, koji je podnio apelaciju, nakon čega je Ustavni sud rekao da su izmjene Zakona neustavne, Savezu niko nije htio da pomogne.

– Iz Zakona o socijalnoj zaštiti civilnih žrtava rata i zaštiti porodice sa djecom neustavno su izbačene kategorije invalida sa 60, 70 i 80 procenata invalidnosti. Za sada pripremamo 20.000 tužbi, kazao je Arapčić.

Jedna od oko 200 hiljada oštećenih koja će podnijeti tužbu je i Hajrija Sarajlić, invalid 70 posto, koja lijekove plaća više od 200 KM.

– Prodala sam sve porodične uspomene i zlato. Kada sam bila mlađa i zdravija, mislila sam da će penzija moći pokriti troškove života, ali jedva se živi. Nemoćna sam i ne mogu da hodam i da stojim. Doktor mi je prvobitno rekao da trebam ići u banje, a kada sam mu rekla da to ne mogu platiti, dao mi je crtež na kojem su vježbe koje moram raditi kod kuće. U ratu sam bila aktivna i skupljala sam hranu za borce, nosila im na liniju, a vidite u kakvoj sam sada situaciji – izjavila je Sarajlić.

Faruk Balijagić, advokat, koji će zastupati  osobe s invaliditetom, istakao je da je vladajući establišment udario na najugroženiju kategoriju te ih doveo na rub egzistencije, a radi pljačkanja ove populacije.

On je također najavio da će kroz 20.000 tužbi dokazati da je Federacija BiH napravila veliki propust u omogućavanju osoba s invaliditetom na ostvarivanje svojih prava.

| Fena

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close