Federacija BiH se nastavlja zaduživati, raste nedospjeli dug

Federacija BiH planira novo zaduženje emisijom vrijednosnih papira na unutrašnjem tržištu, izvještava Indikator.ba.
Za 16. juni zakazana je na Sarajevskoj berzi aukcija šestomjesečnih trezorskih zapisa u planiranom iznosu od od 20 miliona KM a za 2. juni aukcija trogodišnjih obveznica u iznosu od 30 miliona KM.
Sa ovim aukcijama završit će se planirana izdanja vrijednosnih papira u drugom kvartalu 2015.
U ovom periodu do sada su održane tri aukcije trezorskih zapisa i jedna aukcija obveznica. Nakon neuspješne aukcije tromjesečnih trezorskih zapisa 28. aprila, šrve koju je lansirala Novalićeva vlada, kada je umjesto planiranih 40. mil. KM prikupljeno oko 19 mil., ostale aukcije bile su uspješne, sa potražnjom koja je značajno madmašivala ponudu.
Ukupno je u drugom kvartalu planirano zaduženje do 100 mil. trezorskim zapisima i do 60 mil. KM obveznicama.
U prvom kvartalu Vlada je za finansiranje budžetskih potreba izvršila izdanja trezorskih zapisa u iznosu od 60 miliona KM.
Budžetom Federacije BiH za 2015. godinu planirana su zaduženja putem trezorskih zapisa i obveznica u bruto iznosu od 430 miliona KM.
Od toga se na trezorske zapise odnosi 320 miliona KM, a na obveznice 110 miliona KM.
Nedospjeli dug Vlade po osnovu trezorskih zapisa sa 31. martom 2015. iznosio je 140 miliona KM,a po osnovu tržišnih obveznica 290 miliona KM.
Ukupan nedospjeli dug Vlade, uključujući i obveznice stare devizne štednje i obveznice ratnih pozraživanja iznosi 825.2 mil. KM. n
Nedospjeli dug je povećan u odnosu na 30. septembar 2014. godine kada je iznosio 806.0 mil. KM.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close