Federacija bez para: Asim Sarajlić srušio budžet?!

Budžet Federacije BiH je u velikim problemima nakon što je u Domu naroda BiH pao zakon kojim se uvodi namet na prodaju rezanog duhana, objavila je novinska agencija Patria (NAP), pozivajući se na izvore bliske Vladi Nermina Nikšića.

Oslobođenje

Zbog toga će kasniti isplata aprilskih plaća budžetskim korisnicima, a zavisno od priliva sredstava, bit će jasna sudbina invalidnina za boračku populaciju, dok o isplati poticaja i drugih sredstava iz budžeta nema ni govora, što je već nagovijestio i federalni ministar finansija. Iza cijelog skandala, tvrdi NAP, lobiranje je Asima Sarajlića, šefa kluba SDA u Predstavničkom domu Parlamenta BiH.

Zakon o akcizama na rezani duhan je bio dogovoren sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) i usvajanje bi deblokiralo šestu tranšu kredita od koje 80 miliona maraka ide u FBiH. Iz MMF-a su potvrdili: čim je odgođeno uvođenje akciza, ne mogu zaključiti šesti pregled stand by aranžman, a time ni isplatiti tranšu. Izvor NAP-a je kazao da je “faktički svaki transfer od MMF-a odgođen do iza izbora”, što dovodi u pitanje funkcioniranje Federacije. Zakon je dogovoren na Fiskalnom vijeću BiH, pa na Vijeću ministara BiH i u Predstavničkom domu, i imao je političku suglasnost upravo zbog MMF-a, no u Domu naroda BiH neočekivano je odbačena inicijativa da se razmatra po hitnoj proceduri, čime je odbačen za duži period i odgođena tranša MMF-a. Po izvorima NAP-a bliskim Vladi FBiH, ključnu ulogu u odbacivanju ovog zakona odigrao je Asim Sarajlić, koji je izlobirao negativan stav delegata SDA i SDP-a BiH, iako upravo ove stranke čine Vladu FBiH koja traži usvajanje zakona. Po NAP-u, delegati su bili nesvjesni posljedica koje bi odgađanje usvajanja ovog zakona moglo izazvati i pali su na Sarajlićevo lobiranje iz “nadstranačkih interesa”. Tako je budžet Federacije zapao u tešku krizu, a Vlada Federacije BiH će već danas razmotriti novonastalu situaciju.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close