FBiH plaća Srbima a RS odbacuje tužbe Hrvata i Bošnjaka po osnovu duševne boli iz rata!

Više od 2.000 tužbi koje su civili srpske nacionalnosti te bivši vojnici Vojske Republike Srpske podnijeli protiv Federacije BiH zbog isplate nematerijalne štete tokom ratnog djelovanja, rezultiralo je u prošloj godini sa 300 presuda!

Kako “Dnevni avaz” saznaje, ovim presudama Federacija BiH je kao tužena strana, jer je pravni sljedbenik Vojske FBiH, odnosno Armije RBiH, već sada “olakšana” za tri miliona maraka.

Date smjernice

Cijeni se da bi Federacija BiH, zbog činjenice da je Vrhovni sud FBiH 15. novembra 2011. godine svojim stavom, praktično, dao smjernice nižim sudovima da presuđuju u ovakvim slučajevima, vrlo skoro trebala platiti čak 20 miliona maraka!

Informacije koje smo dobili iz Federalnog pravobranilaštva, govore nam da sudovi na dnevnoj bazi donose pet presuda u ovakvim slučajevima te se očekuje da bi izrazito visok procent od 2.000 tužbi, kako sada stvari stoje, mogao biti okončan presudama.

– U čitavom okruženju, uključujući i u RS, sudovi su zauzeli stav da vrijedi zastara za ovakve predmete. To samo u FBiH nije slučaj! Zbog toga tužioci koji su iz RS, naravno, žele da se obeštete u FBiH. No, nastave li sudovi presuđivati ovakve predmete, pitanje je hoće li FBiH finansijski sve ovo izdržati – kazao je za “Avaz” izvor dobro upućen u ove procese.

U svemu ovome zapanjujuće je, a o čemu svjedoči obimna dokumentacija koja je u posjedu našeg lista, da u 90 posto presuda nije navedeno ko je počinilac određenog krivičnog djela za koje se za nanesenu duševnu ili fizičku bol tuži Federacija BiH. Također, presude su mahom donosile sudije srpske nacionalnosti!?

Tako je presudom od 4. januara ove godine sutkinja Općinskog suda Sarajevo Milena Rajić presudila nadoknadu štete od 27.000 KM te isplatu troškova parničnog postupka od čak 25.931 KM Ratku Nikoliću, koji je tužio, jer je u selu Srebrenici u januaru 1993. godine, kako je naveo, u pritvoru pripadnika ARBiH proveo 21 dan u nehumanim uvjetima.

Slučaj “Jaramaz”

Presudom od 29. marta prošle godine sutkinja Općinskog suda Sarajevo Sanja Vučijak presudila je da se Luki Patkoviću, tadašnjem vojniku Vojske RS, isplati 28.000 KM zbog maltretiranja u zatočeništvu u mjestu Tulek kod Bosanskog Broda. Presuda je donesena bez ikakve medicinske dokumentacije te uprkos činjenici da je Patković priložio dokumentaciju da je u tom periodu bio uključen u ratno djelovanje!

Presudom istog suda od 13. decembra prošle godine Federaciji BiH naloženo je da porodici Jaramaz isplati 60.000 KM za pretrpljenu duševnu bol preminulog člana porodice Miroslava Jaramaza iz Bosanskog Broda. Prema presudi, on je preminuo 1992. godine, prije nego što je njegova porodica podnijela tužbu za nadoknadu štete.

Također, presude protiv FBiH dobile su i osobe koje su u inkriminiranim periodima redovno bile procesuirane u različitim kaznenopopravnim zavodima.

 

Odbijenice u RS

I dok se u Federaciji BiH u korist osoba srpske nacionalnosti masovno donose presude, u Republici Srpskoj se tužbe Hrvata i Bošnjaka po istoj osnovi redom odbacuju. Tako je Osnovni sud u Bijeljini 3. januara ove godine kao neosnovan odbacio tužbeni zahtjev nekoliko hrvatskih porodica za pretrpljenu fizičku i duševnu bol u logoru Batkovići kod Bijeljine.

avaz.ba

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close